Jesper Blomberg, jurist
Vad gör du en typisk dag på jobbet? Berätta lite om dina arbetsuppgifter.
Som jurist på SGU ingår jag i en liten enhet med totalt fyra jurister. Vi har försökt dela upp rättsområdena lite grovt mellan oss, vilket innebär att man antingen jobbar med juridiska frågor som rör förvaltningsmyndigheter som sådana, till exempel upphandling, sekretess, GDPR, säkerhet, arbetsrätt och föreskriftsarbete eller med juridiska frågor som är specifika för just SGU:s (geologiska) verksamhet. Jag jobbar framför allt med det sistnämnda, vilket innebär att jag dels arbetar med tillstånd och tillsyn (myndighetsutövning) på det miljörättsliga området, dels med avtal, överenskommelser, entreprenader och process på det fastighetsrättsliga området.
Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Det bästa med SGU är att man även får jobba tillsammans med andra än jurister. Det är oerhört givande att få lära sig så mycket inom det naturvetenskapliga fältet, samtidigt som att man känner att man kan hjälpa sina geologkollegor med att kvalitetssäkra deras arbete även i rättsligt hänseende. Dessutom är mitt arbete på SGU mycket flexibelt vad gäller arbetstider och hur man lägger upp sitt arbete, vilket minskar stress och press.
Vad tror du att du gör om 5 år?
Jag har ett förflutet inom Sveriges domstolar och räknar med att jag om 5 år åter igen är tillbaka som domare (rådman).
Vad hade du velat ge dig själv för råd som juriststudent?
Att inte vara så orolig inför framtiden. Jag hade inte toppbetyg på programmet och har dessutom gjort en del val i arbetslivet som inte varit klockrena ur karriärsynpunkt. Men ändå har jag alltid lyckats ”komma tillbaka” och jag har alltid haft mycket stimulerande och roliga arbetsuppgifter, samtidigt som familje- och fritidsliv också fungerat.
Vilka möjligheter tycker du att en juristexamen ger?
Nästintill ”oändliga”. Även om man naturligtvis inte kan arbeta som geolog (eller som läkare, ingenjör eller förskolelärare), kan man som jurist arbeta i sådan verksamhet och bistå andra professioner med det som de är mindre duktiga på, samtidigt som man som sagt lär sig själv en massa om deras verksamhet.
Finns det något annat som du vill dela med dig av?
Att generellt sett inte hänga upp sig för mycket på lönen. Och det gäller även om man faktiskt tycker att pengar är väldigt viktigt. Även som jurist inom det offentliga, kan man – under förutsättning att man får det godkänt – nämligen ha ”extraknäck” (t.ex. undervisning, skrivande m.m.) i rimlig omfattning, vilket som regel berikar både en själv och arbetsgivaren.
Intervjun genomfördes 2020.
Faktaruta: Jesper Blomberg
Utbildning: juristexamen 1999
Jobbar som: jurist på Sveriges geologiska undersökning (SGU)

Vad hände sedan?
Läs intervjuer med Pontus och andra före detta studenter.