Medicinsk vetenskap: Evidensbaserad praktik I
Kurs 7.5 högskolepoäng
Beskrivning
I Evidensbaserad praktik I lär du dig evidensbaserade teorier och metoder för att kunna planera och organisera evidensbaserade utvecklingsprojekt inom offentlig eller privat medicin, vård och omsorg.
För vem?
Kursen vänder sig till personer inom legitimationsyrken i offentlig och privat medicin, vård och omsorg. Den vänder sig också till dig som har minst 180 högskolepoäng i arbetsterapi, audiologi, fysioterapi, logopedi, omvårdnad, radiografi eller reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa.
Kursens innehåll
Kursen innehåller teorier och metoder rörande utveckling av evidensbaserad praktik. Den innehåller metodik för att genomföra och kritiskt granska en systematisk litteraturöversikt, ett av de första stegen i evidensbaserad praktik. Kursen innehåller identifiering av olika problemområden och frågeställningar som är relevanta för evidensbaserad praktik.
Under kursens gång kommer du också värdera etiska aspekter i användandet av evidensbaserad praktik samt reflektera över din yrkesprofessions och samhällets ansvar och roll i att utöva evidensbaserad medicin, vård och omsorg.
Kursens genomförande
Kursen ger 7,5 högskolepoäng (hp) och går på halvfart under vårterminens sista 10 veckor. Kursen är i huvudsak campusbaserad med föreläsningar, seminarier, grupparbeten och workshops. Vi använder oss av Cochrane Interactive Learning som är en digital resurs.
Undervisningsspråket är svenska men majoriteten av litteraturen och de digitala resurserna är på engelska. I kursen ingår fyra uppgifter där du arbetar både i grupp och individuellt. Alla övningar utgår från verkliga exempel, utmaningar och intresseområden inom medicin, vård och omsorg.
Efter kursen
Kursen ger ökade kunskaper för att utveckla ditt arbete inom medicin, vård och omsorg till att bli ännu mer evidensbaserat.
Kursen är en av fyra metodkurser som ger behörighetsgivande förkunskaper för att kunna bli antagen till examensarbete i medicinsk vetenskap. Kursen kan ingå i en magister- och masterexamen i medicinsk vetenskap och det kan du läsa mer om via länken nedan.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Kursansvarig
Marianne Granbom
E-post: marianne [dot] granbom [at] med [dot] lu [dot] se
Studievägledare
E-post: fris_studsoc [at] med [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Examen från arbetsterapeut-, audionom-, logoped-, fysioterapeut/sjukgymnast-, sjuksköterske- respektive röntgensjuksköterskeutbildning motsvarande en kandidatexamen (180 högskolepoäng med 15 hp projektarbete) alternativt motsvarande kompetens inom medicinsk vetenskap. Introduktion till forskning och utvecklingsarbete inom medicinsk vetenskap på avancerad nivå (MEVP11 på 7,5 hp) eller motsvarande.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, deltid 50%
På svenska
Studieperiod
24 mars 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Öppen för sen anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Medicinsk vetenskap: Evidensbaserad praktik I är 25 625 SEK.