Biomedicinprogrammet
Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen
Beskrivning
Är du nyfiken på hur våra kroppar fungerar och vill du bidra till att minska sjukdom och lidande? Vill du hjälpa till att hitta botemedel mot sjukdomar som cancer och diabetes? Vill du ha en utbildning som kombinerar medicin och naturvetenskap med praktik?
Då kan biomedicin vara något för dig. Dina lärare är aktiva forskare och bland de bästa inom sina forskningsområden i världen. Från första början är du ute i en forskningsmiljö och tar del av de senaste laborationsteknikerna och forskningsresultaten.
Aktuella frågor för biomedicinare:
- Hur kan man använda nanopartiklar i cancermediciner?
- Antibiotikaresistens, vad ska vi göra när våra mediciner inte fungerar längre?
- Kan vi skapa våra egna reservorgan med hjälp av stamceller?
- Hur påverkar miljö, mat och livsstil vår och våra barns arvsmassa?
Efter utbildningen
Utbildningen ger dig möjlighet att gå vidare inom många områden efter din kandidatexamen. Du blir expert på att lösa medicinska problem och blir en viktig länk mellan ny biologisk kunskap och praktisk medicinsk användning.
De allra flesta studenterna väljer att läsa vidare till en masterexamen. Efter en masterexamen kan du som biomedicinare arbeta med:
- Forskning inom universitet och industri
- Expertstöd till life-science-bolag och myndigheter
- Prövning av läkemedel (klinisk prövningsledare)
- Affärsutveckling
- Marknadsanalys
Programmet ges på engelska. Svenskan är undantagen från den grundläggande behörigheten.
Fysik 2, som normalt ingår i områdesbehörighet 13/A13, ingår inte i förkunskapskraven till programmet.
Programmet kan sökas både i den internationella antagningsomgången som är öppen till den 15 januari, och i den nationella antagningsomgången som öppnar den 15 mars.
Programmets innehåll
Termin 1-2
Under det första året läser du kurser som ger den baskunskap som är nödvändig för att kunna förstå hur människokroppen fungerar i de minsta beståndsdelarna. Du gör en djupdykning i cellens uppbyggnad och kemi. Undervisningen består av både föreläsningar, grupparbete, teambaserat lärande (TBL), akademiskt skrivande och laborationer.
Termin 3-5
Termin 3-5 innehåller en mer specialiserad kunskap om den friska och sjuka kroppen. Du lär dig om våra vanligaste folksjukdomar som diabetes, övervikt och cancer. Undervisningen består av föreläsningar, problembaserat lärande (PBL), teambaserat lärande (TBL), akademiskt skrivande och laborationer.
Termin 6
Den sista terminen ägnar du helt åt att göra ett forskningsprojekt där du får använda dig av det du lärt dig både praktiskt och teoretiskt inom programmet. Du redovisar och analyserar din forskning i en uppsats som du presenterar vid ett seminarium.
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenMer om programmet
På lärplattformen Canvas kan du läsa mer om programmet, se kursplaner och litteraturlistor.
Kortfakta
Studietakt:
Helfart
Studieort:
Lund
Internationella möjligheter:
De internationella möjligheterna (Medicinska fakultetens studentwebb)
Biomedicinstudent på prestigefullt stipendieprogram
Läs om hur biomedicinstudenten Marina blev antagen till forskarskolan i Zürich, där hon fick göra ett eget forskningsprojekt.
Kontakt
Studievägledare
Susanne Destow
Telefon: +46 46 222 71 21
E-post: susanne [dot] destow [at] med [dot] lu [dot] se
Studievägledning - Information och telefontider (studentwebben)
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
I den tidiga internationella antagningsomgången fördelas platserna till 100% genom betyg. I den senare nationella antagningsomgången fördelas platserna enligt följande: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
2 september 2024 - 6 juni 2027
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 21,77 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 22,24 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,65 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 22 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Start Höstterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
1 september 2025 - 4 juni 2028
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Biomedicinprogrammet är 615 000 SEK.
Karriär
Global arbetsmarknad
Efter du tagit examen inom biomedicin kan du gå vidare inom flera områden. De allra flesta studenter väljer att fortsätta läsa en mastersutbildning. Masterprogrammet i biomedicin är det mest populära masterprogrammet att fortsätta med, men du kan också läsa ämnen som folkhälsa, entreprenörskap, forensisk vetenskap, marknadsföring och miljövetenskap. (...)
Kontakter med företag
Du kan välja att parallellt med dina studier även göra ett så kallat internship vid ett biomedicinskt företag. Då lär du dig hur dina biomedicinska kunskaper används inom det privata näringslivet. Du kan fokusera på olika områden beroende på ditt intresse såsom till exempel forskning och utveckling, marknadsföring och patentfrågor.
Sommarprojekt/ Sommarforskarskola
Redan under sommaruppehållet mellan termin två och tre kan du göra ett forskningsprojekt tillsammans med en forskargrupp. Du har möjlighet att få ett stipendium som ger dig försörjning under 8 veckor, samtidigt som du får högskolepoäng för kursen. Du kan göra detta under tre somrar.
Möt våra studenter och alumner
Marina berättar
"Sök utbytesstudier, gör ett sommarforskningsprojekt, sök kurser utomlands eller andra möjligheter..."
Liza, biomedicinare
"Biomedicinprogrammet var det jag fastnade för".
Victoria Ptasinski
Varför valde du att läsa biomedicin i Lund?
Viktoria Ptasinski berättar.
Erik Hartman
"Det ligger större ansvar på dig själv att klara studierna, något jag tycker är befriande".