Mediehistoria: Grundkurs
Kurs 30 högskolepoäng
Beskrivning
Grundkursen i mediehistoria ges på engelska och innefattar fyra delkurser om fem veckor (7.5 hp) vardera.
Kursdesign
I undervisningen varvas föreläsningar med grupparbeten, diskussioner och redovisningar, baserade både i klassrummet och på vår digitala plattform Canvas. Du kommer att öva din förmåga att skriva och analysera i en egen blog, i papers och diskussionsforum på nätet. Tillsammans med dina kurskamrater kommer du att granska såväl historiskt källmaterial som sekundärlitteratur och träna dig i muntlig framställning.
Kursinnehåll
De fyra delkurserna är kronologiskt upplagda och berör de viktigaste utvecklingslinjerna i mediehistorien samt olika grundläggande perspektiv på dessa. Kommunikation genom text, ljud och bild diskuteras kontinuerligt i ömsesidig relation till ekonomisk, politisk, kulturell och social förändring. Basala begrepp för och perspektiv på mediehistoria introduceras successivt genom delkurserna. Kursen utgår från det breda mediebegreppet och idén att olika medieformer måste förstås i relation till varandra.
Delkurs 1: Från stentavlor till boktryck, tiden fram till 1600 (7.5 hp)
Kursen utgör en introduktion till ämnet mediehistoria. Viktiga utgångspunkter är det breda mediebegreppet, medier och historiesyner samt relationen mellan gamla och nya medier. Kronologiskt täcker kursen förhistorisk tid, och rör sig fram till och med 1500-talet. Viktiga teman är de första skriftsystemen i ett globalt perspektiv, relationen mellan muntliga och skriftliga kulturer och introduktionen av boktryckarkonsten, med dess kopplingar till tidens religiösa konflikter och formandet av nationalstater.
Delkurs 2: Tidningar bland andra medier, 1600-1850 (7,5 hp)
Kursen behandlar mediehistoriens grunddrag med tonvikt på 16-, 17- och första halvan av 1800-talet. De breda tematiska trådar som behandlas är framväxten av en medierad offentlig sfär och mediemarknader i relation till den växande industrikapitalismen. I synnerhet tittar vi närmare på muntliga och skriftliga nyhetsmedier, yttrandefrihet och censur, postsystemet och populärkultur i form av skillingtryck.
Delkurs 3: Det moderna mediesamhällets framväxt, 1850-1940 (7,5 hp)
Kursen följer framväxten av det moderna medielandskapet från mitten av 1800-talet fram till 1940-talet. I tematiskt fokus står den sammanvävda utvecklingen av nationella och transnationella medier såsom telegrafiska kommunikationssystem. Till exempel ser vi närmare på förändringarna i det sena 1800-talets press, hur tidningsmedarbetarna förvandlades från skribenter till professionella journalister, samt reklam och konsumtion i massamhället. Kursen omfattar dessutom hur ljudmedier som fonografen, telefonen och radion formade såväl offentligt som privat lyssnande. Även den tidiga filmen och propagandamedier under de två världskrigen behandlas.
Delkurs 4: Gamla och nya medier, tiden efter 1940 (7,5 hp)
Kursen fokuserar de nya medieteknologier som uppkom och spreds efter 1940. En tydlig betoning ligger på digitala medier och nätverkskulturer, liksom på televisionens och filmens breda inflytande. Viktiga teman är den kulturella förståelsen av teknologisk utveckling, intermedialitet samt relationen mellan nya och gamla medier. Vi behandlar också presslandskapets och journalistikens förändrade villkor, liksom analoga och digitala ljudmedier. Slutligen analyserar vi argumenten hos några av det sena 1900-talets mest inflytelserika medieteoretiker såsom Raymond Williams och Marshall McLuhan.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Mediehistoria
Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund
Postadress
Box 117, 221 00 Lund
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
2 september 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 17 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Mediehistoria: Grundkurs är 57 500 SEK.