Dateringsmetoder inom arkeologi och kulturarv
Kurs 3 högskolepoäng
Beskrivning
Jobbar du med arkeologi eller kulturarv och vill veta vilka naturvetenskapliga metoder du kan använda för att åldersbestämma olika material? Här får du lära dig om vanligt förekommande dateringsmetoder, vad de kan användas till, hur du tar prover och hur du lägger upp en dateringsstrategi för en utgrävning.
På den här kursen får du lära dig hur du kan tillämpa vetenskapliga dateringsmetoder inom arkeologi och kulturarvsforskning. Kursen ger dig en översikt över dateringsmetoder som ofta används i dessa sammanhang, med fokus på kolfjortondatering, luminescensdatering, och dendrokronologi. Du får en inblick i de grundläggande fysikaliska principerna för dessa metoder och lär dig när och var de kan, eller inte kan, användas. Genom seminarier och projektarbete får du träning i att tolka och diskutera åldersresultat och tillhörande data, och lär dig hur du kan planera ett dateringsprogram för en utgrävning eller annan undersökning.
Kursen ges huvudsakligen på distans men avslutas med ett fysiskt besök i Lund som inkluderar laboratoriebesök och en fältdag med praktisk träning i provtagning.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Geologiska institutionen
Besöksadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
Postadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
+46 46 222 78 65
Karl Ljung
Studievägledare
karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se
Helena Elvén Eriksson
Studievägledare
helena [dot] elven_eriksson [at] nateko [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs minst 60 hp inom arkeologi, geoarkeologi eller andra högskolestudier av relevans för praktisk yrkesverksamhet inom arkeologi och kulturarv, eller motsvarande kompetens inhämtad genom flerårig yrkesverksamhet, samt Engelska 6/B.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Blandad undervisningstid Lund, deltid 25%
På engelska, distansutbildning
Antal träffar:
1 av vilka 1 är obligatoriska
Studieperiod
24 mars 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Öppen för sen anmälan
Urvalsgrupper | VT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | - |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Vårterminen 2023 - 23 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Dateringsmetoder inom arkeologi och kulturarv är 8 500 SEK.