Miljövetenskap, Allmän inriktning - Masterprogram
Program 120 högskolepoäng · 2 år · Masterexamen
Beskrivning
Masterprogrammet i miljövetenskap ger dig fördjupade kunskaper om dagens miljö, klimat och hållbarhetsarbete på internationell, nationell och lokal nivå. Du lär dig olika metoder och verktyg som används i det praktiska miljö och hållbarhetsarbetet genom både nära kontakt med praktiken och genom framstående forskare inom fältet.
Om utbildningen
Utbildningen är till för dig som har en naturvetenskaplig kandidat i miljövetenskap, eller motsvarande, och vill arbeta med miljö, klimat och hållbarhetsfrågor. Genom utbildningen får du fördjupad kunskap inom miljöbedömning, samhällsplanering, miljöövervakning, riskbedömning och processledning av komplexa miljö och klimatprojekt. Utbildningen varvar teori och praktik, och ökar din förmåga att samla in och processa kunskap från olika discipliner. Denna insikt ger en holistisk syn på miljöproblemen och gör dig bättre rustad till att bidra till en hållbar samhällsutveckling.
Lärare och föreläsare kommer från olika institutioner vid Lunds universitetet, men också myndigheter och företag, vilket ger utbildningen en tydlig förankring både i forskning och i det praktiska miljöarbetet. Som student utmanas du att ifrågasätta dagens metoder för att organisera miljö och klimatarbete, och att tänka i nya banor för att bereda väg för den samhällsomställning som krävs.
Knutet till institutionen finns flera starka forskningsmiljöer som fokuserar på miljöföroreningar, samhällsplanering, riskhantering, klimatmitigering och anpassning samt biologisk mångfald, där tillämpad forskning inom miljö, klimat och hållbarhetsarbete utgör en stor del av forskningen.
Masterprogrammet ges till största delen på svenska.
Under studierna
Inledningsvis läser du en kurs om miljöbedömningar där du tränas i att sammanställa, kritiskt granska olika typer av underlag för att kunna bedöma konsekvenser av olika beslut i relation till gällande miljölagstiftning. Under kurs två tillämpar du systemanalys och processledning i teori och praktik för att sedan använda denna kunskap på ett reellt miljöprojekt som utvecklats av ett företag eller en myndighet. Under kurs tre fokuserar du på hållbar samhällsomställning och får fördjupad kunskap i olika sektorers samhällsplaneringsprocesser. Kurs fyra handlar miljöövervakning, där du får kunskap om upplägget på olika miljöövervakningssystem, dess metoder samt styrkor och svagheter.
Som första kurs år två läser du om risk och sårbarhetsanalyser inom miljö och klimatområdet. Därefter har du möjlighet att göra praktik eller att läsa valfria kurser. Praktiken genomförs på ett företag, en myndighet eller organisation som du valt själv. Därefter gör du ett examensarbete på 30hp.
Undervisningsformerna är varierade där vi blandar föreläsningar med seminarier, workshops, studiebesök och fältstudier. Du kommer arbeta både enskilt och i grupp. Grupparbete är centralt för blivande miljövetare i samhället då man ofta agerar som spindeln i nätet. Därför lägger undervisningen ner mycket tid på att träna dig på att utveckla denna förmåga.
Som miljövetare är det centralt att förstå olika discipliners karaktär och forskningsmetodik för att kunna sammanställa, bedöma och kritiskt granska dess bidrag till miljöarbetet. Genom olika uppgifter och övningar kommer du utveckla din kapacitet inom detta område.
Efter studierna
Masterprogrammet ger dig både bred och handfast kunskap för ditt framtida yrkesliv och passar dig som vill arbeta med att hantera och minska samhällets miljöpåverkan samt arbeta med en hållbar samhällsomställning.
Arbetsmarknaden för miljövetare med kunskap om olika typer av miljöanalyser är stor och växande och kompetens behövs inom alla sektorer i samhället, idag och i framtiden. Beroende på ditt intresse kan du jobba som miljöstrateg både i offentlig och privat verksamhet och med olika typer av miljö och hållbarhetsutredningar som konsult. Du kan också arbeta i samhällsplaneringsprocesser med fokus på miljö, klimat och hållbarhetsfrågor samt som handläggare på nationella myndigheter, länsstyrelser och kommunal miljöförvaltning. Masterprogrammet ger också en god bas för forskarutbildning inom olika discipliner med fokus på miljö och hållbarhetsproblem.
Utbildningsplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Miljövetenskap
Besöksadress
Sölvegatan 37, 223 62 Lund
Postadress
Sölvegatan 37, 223 62 Lund
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Kandidatexamen om minst 180 hp eller motsvarande. Examen ska innehålla minst 90 hp naturvetenskapliga kurser inklusive en grundkurs i miljövetenskap, 15 hp, och en i miljörätt, 15 hp. Beroende på vilka kurser som väljs att läsas inom programmet kan ytterligare förkunskapskrav tillkomma.
Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/Engelska B.
Urval
Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
1 september 2025 - 6 juni 2027
Ansökan
Sista ansökningsdag 2025-04-15
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Miljövetenskap, Allmän inriktning - Masterprogram är 340 000 SEK.