Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomi, grundkurs (Kurspaket, distans)

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Kurspaketets mål är att ge grundläggande kunskaper i ekonomisk teori och förmåga att tillämpa ekonomisk teori på aktuella problem samt att ge kännedom om och förmåga till kritisk analys av ekonomiska förhållanden och utvecklingstendenser såväl på nationell som på internationell nivå.

Observera att var och en av de ingående kurserna från och med höstterminen 2024 har en obligatorisk sammankomst i form av tentamen i sal i slutet av kursen.

Ingående kurser

NEKA51, Mikroekonomisk teori med tillämpningar, 11hp
Mikroekonomisk teori är en teori för prisbildning. Delkursen syftar till att ge förståelse för de krafter som driver en marknadsekonomi. All ekonomisk teori handlar om knapphet; tillgången på varor och tjänster är inte oändligt stor och alla önskemål kan därmed inte tillfredsställas. Individen måste välja mellan olika alternativ; ett val som innebär en ekonomisk uppoffring. Mikroteorin handlar om detta val. Utgångspunkten för delkursen är en marknadsekonomisk lösning där individer och företag agerar utifrån de prissignaler som marknaden ger.

NEKA52, Makroekonomisk teori och ekonomisk politik, 9hp
Makroekonomi studerar sambanden i ekonomin som helhet. Delkursen inleds med en genomgång av grundläggande makroekonomiska begrepp som nationalinkomst, konsumtion, investeringar, sparande, export och import samt en orientering om det svenska nationalräkenskapssystemet. Därefter presenteras makroekonomiska teorier för att förklara uppkomsten av inflation, arbetslöshet, bytesbalansproblem och konjunktursvängningar. Vidare behandlas grunderna för stabiliseringspolitiken. Delkursen ger även en analys av faktorer som bidrar till ökad tillväxt och en översikt över den ekonomiska utvecklingen i Sverige med tonvikt på efterkrigstiden.

NEKA53, Finansiell Ekonomi, 5hp
Kursen syftar till att ge en allmän introduktion till ämnet finansiell ekonomi samt att lägga grunden till eventuella djupare studier inom finansiell ekonomi. Ett viktigt element i kursen är att skapa förståelse för de finansiella marknadernas funktion och uppgift i samhällsekonomin. Kursen inleds med en genomgång av de finansiella instrumenten och elementära begrepp inom finansiell ekonomi. Därefter behandlas prisbestämning av finansiella tillgångar så som aktier, obligationer, terminer och optioner vilket utgör en central del inom kursen.

NEKA54, Internationell ekonomi, 5hp
Delkursen i internationell ekonomi har en betoning på de internationella handelsrelationerna och ekonomisk integration. Delkursen inleds med en genomgång av teorier för internationell handel, analys av de vinster som sammanhänger med internationell handel samt den internationella handelns effekter på varu- och faktorpriser. Drivkrafterna bakom och effekterna av olika handels- och valutapolitiska ingrepp i de internationella handelsrelationerna analyseras. I delkursen studeras också det internationella handelssystemets regelsystem och organisatoriska uppbyggnad, framförallt de regionala handelssammanslutningarna.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Nationalekonomiska institutionen

Besöksadress
Tycho Brahes väg 1, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 00 00

http://www.nek.lu.se

Mårten Wallette

Studievägledare

+46 46 222 86 75

marten [dot] wallette [at] nek [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Matematik 3b eller 3c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, heltid 100%

På svenska, distansutbildning

Antal träffar:
4 av vilka 4 är obligatoriska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)*
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 143 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2025

Blandad undervisningstid Lund, heltid 100%

På svenska, distansutbildning

Antal träffar:
4 av vilka 4 är obligatoriska

Studieperiod

20 januari 2025 - 8 juni 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)15,63
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)15,85
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 170 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Nationalekonomi, grundkurs (Kurspaket, distans) är 60 000 SEK.