Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljö- och hållbarhetsvetenskap - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng · 2 år · Masterexamen

Fyra studenter i diskussion utomhus

Beskrivning

Vill du arbeta för en hållbar samhällsutveckling? Masterprogrammet i miljö- och hållbarhetsvetenskap ger dig verktyg för att ta dig an vår tids största hållbarhetsutmaningar på lokal och global nivå. Programmet belyser hållbarhet utifrån både samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga perspektiv och ger dig kunskaper att förstå och analysera din omvärld och skapa strategier för en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar framtid.

Masterprogrammet i miljö- och hållbarhetsvetenskap (LUMES) ger dig god kunskap om och förståelse för dagens samhälls- och miljöutmaningar samt verktyg för att formulera strategier för ett hållbart samhälle. Programmet tar ett tvärvetenskapligt och holistiskt perspektiv som ger dig en bred kunskap om samspelet mellan kulturella, ekonomiska, miljömässiga, politiska och sociala dimensioner av hållbarhet. LUMES tvärvetenskapliga och internationella miljö ger dig även värdefull förmåga att samarbeta med olika samhällsaktörer och personer med olika bakgrund och perspektiv.

Utbildningsupplägg

Programmet består av fyra terminer. Under den första terminen får du den grund som krävs för att förstå lokala och globala hållbarhetsutmaningar samt de grundläggande kunskaper som behövs för att förstå hur miljösystem fungerar och samverkar. Du introduceras även till sociala teorier som hjälper oss att förstå samhällsutvecklingen och till ämnet hållbarhetsvetenskap. Den andra terminen studerar du olika perspektiv på styrning, politik och utveckling och får verktyg för att testa dina teoretiska kunskaper i praktiken inom den projektbaserade metodkursen Metoder och verktyg – från kunskap till handling. Den tredje terminen kan du välja mellan en rad valbara kurser som behandlar olika hållbarhetsutmaningar. Den fjärde och sista terminen skriver du ditt exmansarbete inom valfritt område inom hållbarhetsvetenskap.

Utbildningsmiljö

LUMES-programmet är en del av den unika tvärvetenskapliga och internationella utbildnings- och forskningsmiljön vid Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSUS).

På kurserna undervisar lärare och forskare från både samhällsvetenskap och naturvetenskap med målet att förse dig med verktyg och kunskap för att förstå, analysera och formulera strategier för en hållbar samhällsutveckling. LUMES är ett genuint internationellt program med studenter från hela världen. Studiemiljön karaktäriseras av en blandning av olika perspektiv, världsåskådningar och erfarenheter, som ger dig en unik möjlighet att bredda dina perspektiv och lära dig om hållbarhetsutmaningar i många delar av världen.

Arbetsmarknad

Som LUMES-student har du eftertraktade kunskaper och kompetenser inom ett högaktuellt och ständigt växande område som gör dig attraktiv på en bred och mångsidig arbetsmarknad. LUMES alumner arbetar idag över hela världen inom en rad olika samhällssektorer som exempelvis konsulter, analytiker eller samordnare. Som LUMES-alumn kan du även arbeta som rådgivare, policyansvarig, specialist eller chef inom offentlig verksamhet, frivilligorganisationer, mellanstatliga organ eller politiska organisationer.

Många LUMES-studenter fortsätter även sina studier på doktorandnivå och arbetar som forskare och lärare på universitet välden över.

Observera att programmet ges på engelska och att du måste komplettera din ansökan med programspecifika dokument

Mer om utbildningen och länk till de programspecifika dokumenten (applicant summary, statement of purpose och rekommendationsbrev) hittar du på https://www.lunduniversity.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SAESS

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studentkoordinator

Amanda Elgh

Telefon: +46 40 222 04 70

E-post: amanda [dot] elgh [at] lucsus [dot] lu [dot] se

Kontakta oss

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till programmet krävs kandidatexamen motsvarande minst 180 högskolepoäng.

Engelska 6/B.

Urval

Urval baseras på akademiska meriter, relevant arbetslivserfarenhet, avsiktsförklaring och rekommendationsbrev.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

27 augusti 2025 - 6 juni 2027

Ansökan

Sista ansökningsdag 2025-01-15

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Miljö- och hållbarhetsvetenskap - Masterprogram är 270 000 SEK.

Viktig information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)

När du söker till ett masterprogram kan det finnas särskilda instruktioner eller extra dokument som ska skickas in med ansökan. För att vara säker på att din ansökan blir komplett, vill vi att du även läser den mer specifika ansökningsinformationen på programsidan på vår internationella webbplats. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.
 
Läs detaljerade instruktioner om att ansöka till master