Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Psykologprogrammet

Program 300 högskolepoäng · 5 år · Psykologexamen

Två personer sitter mitt emot varandra och håller hand. Foto.

Beskrivning

Psykologprogrammet är en yrkesutbildning som omfattar 300 högskolepoäng under 5 års heltidsstudier och leder till psykologexamen. För psykologlegitimation som utfärdas av Socialstyrelsen krävs därutöver ett års praktisk tjänstgöring under handledning av legitimerad psykolog.

Utbildningens innehåll

Psykologprogrammet löper över tio terminer och ger ett mångsidigt perspektiv på människan - biologiskt, psykologiskt, socialt och kulturellt. Undervisningen präglas av en stor bredd i undervisningsformer och där teoretiska och praktiska inslag hela tiden samspelar. Under programmets första del ges du en gedigen förståelse för olika delar av den moderna psykologin som exempelvis:

  • Biologisk psykologi
  • Neuro- och kognitionspsykologi
  • Utvecklingspsykologi
  • Socialpsykologi
  • Klinisk psykologi
  • Grupp- och organisationspsykologi 

Du läser även grundläggande sociologi och juridik med relevans för psykologers yrkesutövning. Efter halva utbildningen gör du nästan en hel termins verksamhetsförlagd utbildning (praktik).

Under den senare delen av programmet läser du avancerade kurser med många tillämpade inslag kring exempelvis:

  • Psykologisk behandling
  • Utredning
  • Konsultverksamhet
  • Handledning
  • Rekrytering och ledarskap 

Genom hela programmet arbetas konsekvent med att tillägna sig en fördjupad förståelse för vetenskaplig kunskapsbildning och vad ett vetenskapligt förhållningssätt innebär i psykologers praktik, dels inom ramen för ämneskurserna, men även genom kurser och moment relaterade till vetenskapsteori, forskningsmetodik och statistik. Utbildningen avslutas med ett examensarbete i form av en masteruppsats.

Efter utbildningen

Det finns idag ca 10 000 leg. psykologer som arbetar inom många olika sektorer av samhället. Vanliga arbetsområden är inom barn- och vuxenpsykiatri, skola och förskola, omsorg och sjukvård samt arbetslivets organisationer. Cirka en tredjedel av psykologerna driver eget företag.

Behovet av psykologinsatser är växande i ett samhälle med stora förändrings- och kompetenskrav, kulturell mångfald och ambitioner att främja individens psykiska hälsa och livskvalitet, vilket medför att psykologers kompetens efterfrågas på allt fler områden.  En psykologexamen ger goda förutsättningar att arbeta för att förbättra människors liv, inom många verksamhetsområden, och genom arbete med både individer, grupper, organisationer och miljöer. Arbetsmetoderna omfattar kvalificerad bedömning, behandling, konsultation, handledning, organisationsutveckling och pedagogisk verksamhet, samt utvärdering och utveckling av olika verksamheter.

Arbetsmarknaden för psykologer är för närvarande god med en arbetslöshet som är väsentligt lägre än genomsnittet. Alla prognoser tyder på att detta läge kommer att bestå även framöver.

Relaterad information

Nedan två länkar går till Institutionen för psykologis webbplats:

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Kristian Almquist

Telefon: +46 46 222 91 22

E-post: kristian [dot] almquist [at] psy [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 3 juni 2029

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)22,03
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)21,82
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,65

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 55 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

20 januari 2025 - 20 januari 2030

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,56
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)21,67
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,60

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 55 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Psykologprogrammet är 750 000 SEK.

Möt våra studenter och alumner