Socialt arbete - Masterprogram
Program 120 högskolepoäng · 2 år · Magisterexamen
Beskrivning
Utvecklas på din arbetsplats och bli bättre förberedd för en arbetsmarknad som ställer allt högre krav på specialiserad kompetens. Flera av de som gått utbildningen arbetar idag med avancerat utrednings- och utvärderingsarbete.
Utbildningen
Masterprogrammet i socialt arbete är en unik utbildning på flera sätt. Den ger dig kompetensutveckling inom flera yrkesområden. Du får till exempel specialisera dig i frågor som rör barn och unga, familjer, äldre, missbruk, fattigdom eller något annat område. Dessutom kan dina studier med fördel kopplas till arbetsuppgifter du redan har på din egen arbetsplats. Utbildningen hjälper dig också att utvecklas vidare i din karriär.
Programmet ger dig en analytisk och metodologisk förmåga som är användbar i kvalificerat utvecklings- och förändringsarbete inom till exempel:
- projektarbeten
- problemanalyser och inventeringar
- mål- och visionsarbete
- konsekvensanalyser
- brukarundersökningar
- utvärderingar
- utredningsarbete
- forskning
Du får fördjupade ämneskunskaper och färdigheter med breda perspektiv och omvärldsanknytning. Som student tränas du i att tänka kritiskt kring forskning och utvecklingsarbete, hur du använder olika metoder och hur du producerar vetenskapliga texter.
Det som är unikt med programmet är att det ger dig stor valfrihet att själv välja kurser inom det område du vill ha mer kunskap om.
Masterprogrammet ges både på hel- och halvfart. Du som har en socionomutbildning och/eller magisterexamen i socialt arbete kan ansöka om att tillgodoräkna vissa kurser. Du kan även ta ut en magisterexamen inom programmets ram.
Framtiden
Programmet ger dig behörighet att söka till en forskarutbildning. En masterexamen i socialt arbete är också en kompetensutveckling för socionomer. Genom att gå utbildningen är du bättre förberedd på en arbetsmarknad som ställer allt högre krav på specialiserad kompetens. Flera av de som gått utbildningen arbetar idag med avancerat utrednings- och utvärderingsarbete inom offentlig, privat och frivillig social verksamhet.
Masterprogrammets innehåll
I en filosofie masterexamen inom socialt arbete ingår vissa obligatoriska kurser. Utöver dessa har du relativt stor frihet att välja kurser. Programmet är en så kallad ”skalmaster”.
Första terminens kurser ger dig en orientering i klassiska och moderna samhällsvetenskapliga teorier och deras centrala begrepp. Dessa kan sedan användas för att förstå sociala problem, processer och relationer på övergripande nationell nivå, såväl som på organisations- och interaktionsnivå. Du får också en inblick i forskningsmetoder och analyser av frågor som är relevanta för socialt arbete. Du får bred och praktisk kunskap om olika metoders för- och nackdelar.
Du läser minst 30 hp valfria kurser som ges på Socialhögskolan, samt 30 hp i andra ämnen inom och utom samhällsvetenskapliga fakulteten, eller utomlands.
Sista terminen ägnar du dig åt examensarbete och skriver uppsats i socialt arbete. Du kan antingen skriva en magisteruppsats på 15 hp, masteruppsats på 30 hp eller bygga på en tidigare magisterexamen till en masterexamen, 15 hp.
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Studierektor för avancerad nivå
Gabriella Scaramuzzino
Telefon: 073-369 75 50
E-post: gabriella [dot] scaramuzzino [at] soch [dot] lu [dot] se
Utbildningskoordinator
Helena Gyllensvärd
Telefon: 046-222 93 14
E-post: info [at] soch [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till programmet krävs en socionomexamen eller en kandidatexamen (180hp) inkluderande 90 hp socialt arbete eller motsvarande. Utöver detta krävs att studenten erhållit betyget godkänd i Engelska 6/B och Svenska 3/B.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 7 juni 2026
Ansökan
Stängd för anmälan
Dagtid Lund, deltid 50%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 4 juni 2028
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Socialt arbete - Masterprogram är 300 000 SEK.
Möt våra alumner
Lagunathan Govender
Jag har framför allt tränats i min analytiska förmåga och mitt kritiska tänkande.
Caroline Lundström
Jag har kunnat sy ihop en masterutbildning utifrån mina intressen.