Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

The Role of Volunteering in Crisis and War

Kurs 3 högskolepoäng

Beskrivning

Är du intresserad av att förstå hur frivillighet kan stärka Sveriges beredskap i kris och krig? För att stärka totalförsvaret och civil beredskap har Sverige intensifierat sina insatser, särskilt efter inträdet i NATO. Denna kurs fokuserar på frivillighetens roll i kris och krig, och hur frivilligorganisationer samverkar med offentliga myndigheter.

Under de senaste decennierna har Sverige stått inför en alltmer komplex och dynamisk hotbild. Säkerhetspolitiska förändringar, klimatrelaterade kriser, cyberattacker och systemhotande brottslighet har skapat nya utmaningar för både civil och militär beredskap. För att möta dessa utmaningar har Sverige intensifierat återuppbyggnaden av totalförsvaret, där det civila försvaret utgör en central del av den nationella säkerhetsstrategin. Landets inträde i NATO har ytterligare förstärkt behovet av kompetens inom totalförsvar och civil beredskap, både inom offentlig sektor och i privata aktörer med ansvar för krishantering.

Frivilligheten är en viktig komponent i totalförsvaret. Många länder är helt beroende av frivilligorganisationer under kriser, och frivilligas insatser är ofta avgörande för att minska ett krisförlopps samhällspåverkan. Denna kurs kretsar kring fenomenet frivillighet och diskuterar den roll frivillighet och frivilligorganisationer kopplade till kris och krig har i det svenska samhället som politiska och empiriska fenomen. Kursen inventerar och diskuterar frivillighet och frivilligorganisationer och deras formella och informella relation till offentliga organisationer och myndigheter. Bilden av den svenska frivilligheten kontrasteras under kursens gång mot internationella exempel av frivillighet i kris och krig.

Kursen är uppbyggd kring examinerande seminarier där studenten ges möjlighet till reflektion kring fenomenen frivillighet och frivilligorganisationer. Kursen avslutas med en skriftlig reflektion som relateras till och tillämpas på ett av studenten valt område.

 

 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för tjänstevetenskap

Besöksadress
Universitetsplatsen 2, Helsingborg

Postadress
Box 882, 251 08 Helsingborg

+46 42 35 66 20

http://www.ses.lu.se

Veronica Åberg

Studievägledare

+46 42 35 66 22

veronica [dot] aberg [at] ses [dot] lu [dot] se

Annika Permevik

Studievägledare

+46 42 35 65 77

annika [dot] permevik [at] ses [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

I första hand ges plats till sökande som anmält sig i tid och som är registrerad på en utbildning på Lunds universitet terminen före denna kurs ges. I andra hand fördelas platserna enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Ditt utbildningstillfälle från antagning.se

Kvällstid Helsingborg, deltid 50%

På engelska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

3 november 2025 - 18 januari 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för The Role of Volunteering in Crisis and War är 5 750 SEK.