Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Service management, Turism och hotell - Kandidatprogram

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Fyra foton med bland annat närbilder på studenter. Kollage.

Beskrivning

Har du ett intresse av resande, destinationer och upplevelser? Vill du arbeta strategiskt i besöksnäringen med värdskap, ledarskap och att utveckla nya tjänster? Då ska du söka till service management med inriktning Turism och hotell. Service management är utbildningen för dig som är driven, social och vill göra skillnad. Vårt kandidatprogram öppnar dörrar till en bred arbetsmarknad och förbereder dig på att leda, utveckla och organisera företag och organisationer.

Om programmet

Service management är en unik utbildning med stark förankring i aktuell forskning och branschinsikt. Du får bred kunskap om organisation, ledarskap, ekonomi och marknadsföring, men också fördjupad kunskap genom den inriktning du väljer: Hälsa, Retail eller Turism och hotell. Programmet är inriktat på branscher som fokuserar på kunder och tjänster och du får därför spetskunskaper för att kunna arbeta kundfokuserat, bygga kundrelationer och förstå konsumentbeteenden. Du lär dig också att utveckla personalstrategier och vad som är hållbart ledarskap. Efter tre år har du en förmåga att förstå hur alla delar i en tjänsteverksamhet hänger samman och blir väl rustad för ditt framtida arbetsliv. 

Inriktningen Turism och hotell

Ändrade resebeteenden och en ökad medvetenhet om klimatpåverkan ställer nya krav på turism- och besöksnäringen. Ett allt större intresse för upplevelser gör att det ständigt utvecklas nya tjänster och produkter inom branschen. När du läser inriktningen Turism och hotell får du fördjupade kunskaper och verktyg om hur destinationer och resande kan utvecklas hållbart och innovativt i framtiden.

Efter utbildningen

Programmets bredd gör att du kan arbeta i många olika branscher och verksamheter. Tidigare studenter som läst inriktningen Turism och hotell arbetar exempelvis som eventplanerare, destinationsutvecklare, marknadsförare, ekonom, projektledare, hotelldirektör, internationell koordinator. 

Efter din kandidatexamen i service management kan du fortsätta läsa masterprogrammet i service management, som erbjuder fem olika inriktningar.
 

Se film om att läsa service management

Programmets innehåll

Kandidatprogrammet i service management består av tre olika inriktningar: Hälsa, Retail och Turism och hotell, som du väljer redan när du söker. Innehållet i programmet består främst av kurser i service management som läses gemensamt med samtliga inriktningar. Under slutet av programmet har du möjlighet att skapa din egen profil på utbildningen. Du kan då välja att läsa valfria kurser, antingen vid Lunds universitet eller annat universitet i Sverige. Det finns också möjlighet att kombinera med en praktikkurs eller att söka till utlandsstudier på ett av våra partneruniversitet i världen.

Cirkeldiagram som visar att programmet består till tre fjärdeldelar av kurser i Service management, och en fjärdedel av kurser i Hälsa. Illustration.

 

Läs mer om programmets innehåll uppdelat per år nedan.

Du inleder dina studier med en grundkurs i service management, som ger dig en bred introduktion till ämnet. Du lär dig ett kundorienterat synsätt, marknadsföring i tjänstesamhället samt konsumtion och konsumtionsbeteende. 

Under hösten introduceras du också till din valda inriktning, turism och hotell, och lär dig om betydelsen av en hållbar besöksnäring. Du läser även om centrala begrepp som mobilitet, plats, identitet och värdskap.

Vårterminen startar med samhällsekonomi och sedan följer en kurs i redovisning och ekonomistyrning. Det första året avslutas med en introduktionskurs i organisation och organisering av tjänsteverksamheter.

Under andra läsåret bygger du vidare på din förståelse för arbetet med att leda och utveckla tjänsteverksamheter med kunden i centrum. 

Höstterminens kurs handlar om ledning och styrning. Här läser du om ledarskap, medarbetarskap och personalledning, samt fokuserar på strategi och tjänsteutveckling.

Under vårterminen får du lära dig olika metoder för att samla in och analysera material, genomföra en vetenskaplig undersökning och skriva en akademisk uppsats. Terminen avslutas med ytterligare en inriktningskurs, där du lär dig om plats- och destinationsutveckling inom besöksnäringen.

Det tredje året ger dig utrymme att skapa en unik profil på din utbildning. Under höstterminen kan du välja mellan valfria kurser, gå en praktikkurs eller att söka till utbytesstudier.  

Din sista termin på utbildningen inleds med en inriktningskurs där du får ta del av den senaste forskningen inom turism- och hotellbranschen. Under våren skriver du också ett examensarbete där du utgår från ett problem eller en fråga inom service management som du är intresserad av.

Se översikt med programmets kurser på ses.lu.se

Öppnas för anmälan
2025-03-17

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för tjänstevetenskap

Besöksadress
Universitetsplatsen 2, Helsingborg

Postadress
Box 882, 251 08 Helsingborg

+46 42 35 66 20

http://www.ses.lu.se

Veronica Åberg

Studievägledare

+46 42 35 66 22

veronica [dot] aberg [at] ses [dot] lu [dot] se

Annika Permevik

Studievägledare

+46 42 35 65 77

annika [dot] permevik [at] ses [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Helsingborg, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)16,35
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)18,63
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)0,60

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 40 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Höstterminen 2025

Dagtid Helsingborg, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

1 september 2025 - 4 juni 2028

Ansökan

Öppnas för anmälningar 2025-03-17

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)16,35
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)18,63
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)0,60

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 40 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Service management, Turism och hotell - Kandidatprogram är 345 000 SEK.

Karriär