Socialt arbete: Samhällsvetenskaplig teori för socialt arbete
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Vill du bli bättre på att analysera och förstå socialt arbete och sociala problem? Denna kurs ger dig en orientering i klassiska och moderna samhällsvetenskapliga teorier och deras centrala begrepp. Dessa kan sedan användas för att förstå sociala problem, processer och relationer på övergripande nationell nivå, såväl som på organisations- och interaktionsnivå.
Kursens innehåll
Detta är en fristående kurs som har utvecklats speciellt för att fylla socionomers behov av samhällsvetenskapliga teorier för att förstå samhället, mänskligt samspel och organisationer. Kursen kan ingå i en magister/masterexamen i socialt arbete och är en obligatorisk kurs inom masterprogrammet i socialt arbete.
Under kursen får du insikt i:
- hur du kan använda och utveckla samhällsvetenskaplig teori
- teorier på makronivå om hur klass, kön, kultur och makt formar och formas av samhället
- mikroteori som behandlar mänskligt samspel
- teorier på mesonivå som rör samspel mellan och inom organisationer
- hur vi konstruerar, kategoriserar och hanterar individer och sociala problem
På kursen får du också fördjupa dig i och diskutera hur olika begrepp och teoretiska perspektiv som är relevanta för både det sociala arbetet och det sociala i allmänhet kan tillämpas.
Kursen ges på halvfart i en jämn takt under en hel termin. Hälften av undervisningstiden ägnar du åt föreläsningar och hälften åt obligatoriska seminarier.
Efter kursen
Kursen är användbar för dig som skriver uppsats, forskningsplan eller söker ingångar till analys av empiriskt material. Men den är också till för dig som efter kursen vill bli bättre på att utveckla det sociala arbetet och reflektera kring det och olika samhällsförändringar.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Studierektor för avancerad nivå
Gabriella Scaramuzzino
Telefon: +46 733 69 75 50
E-post: gabriella [dot] scaramuzzino [at] soch [dot] lu [dot] se
Utbildningskoordinator
Helena Gyllensvärd
Telefon: +46 46 222 93 14
E-post: info [at] soch [dot] lu [dot] se
Kursföreståndare
Anna Meeuwisse
Telefon: +46 46 222 31 57
E-post: anna [dot] meeuwisse [at] soch [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Socionomexamen eller kandidatexamen i socialt arbete eller motsvarande
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, deltid 50%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 4 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Socialt arbete: Samhällsvetenskaplig teori för socialt arbete är 31 250 SEK.