Statsvetenskap: Statsvetenskaplig introduktion
Kurs 7.5 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen utgör en del av första terminens studier i ämnet statsvetenskap. Kursen ges på deltid och är IT-baserad utan sammankomster.
Syftet med kursen är att ge en introduktion till det vetenskapliga studiet av politik. Tonvikt läggs vid innebörden av detta och vid ämnets utveckling och nuvarande karaktär mot bakgrund av forskningsprocessens grundelement: problem, teori, metod, material och resultat. Därefter ägnas kursen åt politisk filosofi, dvs. teoribildningar som utreder politikens värdefrågor. Här ingår politisk idéanalys, demokratiteori och analys av centrala politisk-filosofiska begrepp, t ex makt, frihet och rättvisa.
Utbildningen i statsvetenskap är inte snävt inriktad mot något eller några yrken utan ska ses som en nödvändig eller önskvärd bas i en mängd olika yrken. Som exempel på yrkesverksamheter där statsvetenskap är en viktig del kan nämnas självständigt utredande arbete inom privata och offentliga organisationer på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Journalister, informatörer och utredare har ofta statsvetenskaplig bakgrund. Arbetsuppgifterna kan innebära kvalificerad och kritisk omvärldsanalys och politisk informationsbehandling.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Statsvetenskapliga institutionen
Besöksadress
Eden, Allhelgona kyrkogata 14, Lund
Postadress
Box 52, 221 00 Lund
Daniel Alfons
Studievägledare
+46 46 222 89 50
daniel [dot] alfons [at] svet [dot] lu [dot] se
Mats Janér
Studievägledare
+46 46 222 80 48
mats [dot] janer [at] svet [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Blandad undervisningstid Lund, deltid 25%
På svenska, distansutbildning
Inga obligatoriska träffar
Studieperiod
2 september 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 21,50 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 21,90 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,30 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 45 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Statsvetenskap: Statsvetenskaplig introduktion är 14 375 SEK.