Svenska som andraspråk: Grundkurs II
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Vad innebär det att lära sig språk? Och mer specifikt, vad innebär det att lära sig svenska om man inte har svenska som modersmål? I den här distanskursen inom ämnet Svenska som andraspråk studerar du de utmaningar som människor ställs inför när de lär sig svenska, men du lär dig också om andraspråksforskning i stort, om att kartlägga och förstå vilka faktorer som generellt är viktiga i språkinlärningssituationen, både hos barn och vuxna.
Note that this course requires basic eligibility in Swedish (Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 or Tisus). If you are looking for beginner's courses in Swedish, they are called Swedish as a foreign languages/Svenska som främmande språk.
Vem vänder sig kursen till?
Kurserna i ämnet Svenska som andraspråk vid Lunds universitet riktar sig i första hand till dig som undervisar eller vill undervisa svenska för invandrare (SFI) eller svenska som andraspråk i skolan eller är intresserad av det akademiska ämnet svenska som andraspråk. Kursen förutsätter att du har goda kunskaper i svenska, i såväl tal som skrift.
Om du vill ha en kurs där du kan utveckla din egen språkförmåga ska du leta efter kurser i Svenska för studerande med utländsk bakgrund (om du redan har behörighet i svenska för högskolestudier) eller Svenska som främmande språk (om du ännu inte har behörighet i svenska).
Vad innehåller kursen?
Andra delen av grundkursen i Svenska som andraspråk ger dig en grundlig introduktion till andraspråkets grammatik, fonetik och fonologi. Du får lära dig om särskilda svårigheter som inlärare ställs inför när de lär sig svenskans grammatik och uttal, och du tränas även i att göra analyser av autentiskt inlärapråk.
Hur är kursen utformad?
Kursen ges på distans med stöd av den nätbaserade lärplattformen Canvas. Kursen innehåller regelbundna lektioner på Zoom. Du behöver ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, webbkamera och headset under hela kursperioden.
Kursens undervisningstillfällen ligger på eftermiddagstid, kl. 16–18.
Kursens placering i din studiegång
Det går bra att läsa Svenska som andraspråk: Grundkurs I och Svenska som andraspråk: Grundkurs II under en och samma termin och därmed läsa på helfart, dvs. 30 hp på en termin. Du kan också läsa enbart Grundkurs II om du främst är intresserad av de grammatiska och fonetiska aspekterna av ämnet.
Studieämnet Svenska som andraspråk kan du läsa som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp), och ämnet kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i ämnet Svenska som andraspråk finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Svenska som andraspråk
Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund
Postadress
Box 201, 221 00 Lund
Marina Hansson
Studievägledare
+46 46 222 84 60
marina [dot] hansson [at] kansliht [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Eftermiddagstid Lund, deltid 50%
På svenska, distansutbildning
Inga obligatoriska träffar
Studieperiod
2 september 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | - |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 34 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Start Vårterminen 2025
Eftermiddagstid Lund, deltid 50%
På svenska, distansutbildning
Inga obligatoriska träffar
Studieperiod
20 januari 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Öppen för sen anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Svenska som andraspråk: Grundkurs II är 28 750 SEK.