Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Civilingenjörsutbildning i risk, säkerhet och krishantering

Program 300 högskolepoäng · 5 år

Närbild på stol och bord placerade inom gulsvart markering i golvet. Foto.

Beskrivning

Utbildningen är för dig som vill skapa säkra, konkurrenskraftiga verksamheter och trygga, motståndskraftiga samhällen. Centralt i utbildningen är att, med ingenjörens verktygslåda, förstå och lösa problem som rör risk, säkerhet och krishantering. Inom alla delar av samhället och i alla typer av verksamheter inträffar oförutsedda händelser som kan orsaka skador på människors liv och hälsa, miljö, ekonomi samt de infrastrukturer som utgör samhällets fundament. Skador kan uppstå i både vardagsolyckor och kriser, i både oavsiktliga och avsiktliga händelser och i både akuta och mer utdragna förlopp. Eftersom samhället ständigt utvecklas kommer utmaningarna med att hantera framtidens olyckor och kriser också bli allt större.

Framgångsrik hantering av risker och kriser handlar om att förstå och påverka medborgares, anställdas, företags, offentliga verksamheters och samhällets förmågor och sårbarheter. 

I ett komplext och sammankopplat samhälle, med snabb teknikutveckling, krävs att personer med djup kunskap om risk, säkerhet och krishantering kan fungera som en länk mellan olika ämnesexperter och beslutsfattare.

Utbildningen ger dig förutsättningar och verktyg för att kunna förstå, analysera och påverka samspelet mellan människa, teknik, organisation och det omgivande samhället. I utbildningen kombineras kunskap om naturvetenskap, teknik och samhälle med kunskap om metoder för att analysera och hantera risker, säkerhet och kriser.

Arbete inom området handlar om att förebygga så att olyckor och kriser inte inträffar, att förbereda sig för och hantera de händelser som trots allt inträffar samt att lära sig från egna och andras erfarenheter. 

För att uppnå ett säkert och långsiktigt hållbart samhälle krävs proaktivt arbete med att anpassa samhället till nya förutsättningar. Proaktivt arbete är nyckeln till att effektivt kunna reducera eller eliminera risker. Oavsett karaktär bottnar olyckor och kriser ofta i liknande orsaksmönster där många metoder för riskhantering är generellt användbara.

Karriär och framtid

Efter examen är du efterfrågad, både i Sverige och internationellt. Arbetsmarknaden är mycket god. Frågor som rör området finns inom alla typer av verksamheter, privata såväl som offentliga.

Förutom att utveckla lösningar på riskhanteringsproblem som reducerar riskerna här och nu handlar arbetet om att åstadkomma hållbara lösningar. Lösningarna ska vara effektiva på lång sikt, ha en rättvis fördelning av kostnader och nyttor samt inte ge negativa bieffekter på klimat och miljö.

Frågor som rör samhällssäkerhet, klimatanpassning, krisberedskap, informationssäkerhet och civilt försvar förväntas få ytterligare ökat fokus i framtiden. Händelser såsom Covid-19-pandemin, skogsbränder och cybersabotage vittnar om ett stort behov av ökad riskhanteringskompetens. Nästa gång samhället påverkas kan det handla om något helt annat, såsom elavbrott, läkemedelsbrist eller hybridkrigföring. Det kräver proaktivt arbete med analyser, planering, beslutsfattande och övningar.

Upplägg och innehåll

Utbildningen består av en grundläggande del och en fördjupande del. De första tre åren får du som student en kunskapskärna inom risk, säkerhet och krishantering, nödvändiga baskunskaper och tillämpad kunskap om riskhantering.

Du får lära dig om beslutsfattande, riskanalyser och hur verktyg för riskhantering kan appliceras inom centrala områden såsom tekniska system, miljö, hälsa, arbetsmiljö, informationssäkerhet, försörjningskedjor, krisberedskap och civilt försvar. Du får även kunskap om samspelet mellan människa, teknik och organisation.

De sista två åren läser du en specialisering: Krisberedskap och samhällssäkerhet, Systemsäkerhet eller Risk-modellering.

Bred utbildning som lönar sig

Alla LTH:s ingenjörsutbildningar är breda och ger en solid grund att stå på. Efter examen kan du vara med och skapa lösningar för en hållbar samhällsutveckling och en miljövänlig omställning.

Lunds universitet hamnar på plats 3 i QS World University Ranking: Sustainability som rankar världens lärosäten inom hållbarhet. Hållbar utveckling är en integrerad del i LTH:s utbildningar och innehållet är i linje med de globala målen för hållbar utveckling.

För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från CSB, på 59 400 kronor.

Öppnas för anmälan
2025-03-17

Alla utbildningstillfällen

Mer om utbildningen på LTH:s webbplats

Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.

Civilingenjörsutbildning i risk, säkerhet och krishantering – lth.se

Kontakt

Karriär- och studievägledare

Wiveca Axner

Telefon: +46 46-222 92 48

E-post: wiveca [dot] axner [at] lth [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

26 augusti 2024 - 3 juni 2029

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)18,96
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,94
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,30

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 45 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Höstterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

25 augusti 2025 - 9 juni 2030

Ansökan

Öppnas för anmälningar 2025-03-17

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)18,96
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,94
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,30

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 45 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Civilingenjörsutbildning i risk, säkerhet och krishantering är 850 000 SEK.