Logopedprogrammet
Program 240 högskolepoäng · 4 år · Logopedexamen
Beskrivning
Vill du läsa om typisk och avvikande kommunikation i skärningspunkten mellan medicin, psykologi och lingvistik? På logopedprogrammet får du fokusera på språk, tal, röst och sväljningsfunktion hos barn och vuxna.
Kommunikation mellan människor är en central del av livet. Både språklig och kommunikativ förmåga samt en välfungerande förmåga att svälja undan mat och dryck är avgörande för vår delaktighet i samhället. Logopeder är specialister på kommunikation, språk, tal, röst och sväljning. De arbetar med olika aspekter av dessa områden, främst när något av någon anledning inte fungerar tillfredsställande.
Programmet är tvärvetenskapligt och förutom logopedi läser du även medicin, psykologi, lingvistik och fonetik. Utbildningen utgår från ett studentaktivt lärande och består förutom teori även av praktiskt kliniska moment, så kallad verksamhetsförlagd utbildning, där du får prova på några av logopedens verksamhetsområden. På logopedprogrammet i Lund varvas teori och praktik i kurser under alla terminer. De klinisk/praktiska momenten bedrivs antingen in campus, verksamhetsintegrerat eller verksamhetsförlagt. Praktikplaceringarna är främst förlagda inom Region Skåne och andra regioner i den södra sjukvårdsregionen. (Region Skåne och angränsande landsting/regioner). Efter programmet kommer du att vara väl rustad inför ditt framtida yrkesliv som logoped.
Programmets innehåll
Termin 1-2
Under de två första terminerna introduceras logopedi som ämne och profession samt arbetssätt inom logopedi. Du får också läsa kurser i områden som utgör bas för logopedin, såsom språkets uppbyggnad och struktur, typisk funktion (anatomi och fysiologi) och typisk utveckling av kognition, röst, tal, språk och kommunikation. Färdigheter i egen språkanvändning i tal och skrift, samt träning av den egna rösten ingår också. I praktiska moment är fokus på bedömning av kommunikation, röst, tal och språk. Auskultationer inom olika logopediska verksamheter ingår.
Termin 3-4
Det andra året har fokus på utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar när det gäller tal, språk och kommunikation, med gradvis fördjupning mot alltmer komplexa tillstånd där språkliga svårigheter ingår som en del. Orsaker, bedömning och behandling vid de olika tillstånden studeras, liksom även förebyggande arbete. Ät- och sväljfunktion hos barn och vuxna, typisk utveckling och svårigheter introduceras. På termin 3 får du pröva på verksamhetsförlagd utbildning inom någon logopedisk verksamhet. Senare delen av termin 4 får du ditt första längre verksamhetsförlagda utbildningstillfälle, med fokus på barn och unga. Ett vetenskapligt fördjupningsarbete inom området barn och ungdom ingår också denna termin.
Termin 5-6
Under programmets tredje år ligger fokus på förvärvade funktionsnedsättningar inom röst, tal, språk, kommunikation och sväljning hos vuxna. Du får fördjupa dina kunskaper inom anatomi och fysiologi. Neurologopedi och röstlogopedi introduceras och fördjupas. Aktiva auskultationer och en verksamhetsintegrerad utbildningsplacering genomförs.
Termin 7-8
Under de sista två terminerna fördjupar du dina såväl praktiska som teoretiska och vetenskapliga kunskaper och färdigheter. Under termin 7 genomför du en period av fördjupad verksamhetsförlagd utbildningsplacering. Du planerar och genomför en empirisk vetenskaplig undersökning som dokumenteras och försvaras i form av en magisteruppsats. Programmet avslutas med en framåtblickande syntes av utbildningen.
Utbildningsplan
Öppnas för anmälan
2025-03-17
Mer om programmet
På lärplattformen Canvas kan du läsa mer om programmet, se kursplan och litteraturlistor.
Kortfakta
Studietakt:
Helfart
Studieort:
Lund
Internationella möjligheter:
De internationella möjligheterna (Medicinska fakultetens studentwebb)
Träffa en student
Vill du komma i kontakt med en student från programmet? Hör av dig till oss.
Kontakt
Studievägledare
Katrin Blennow
Telefon: 046-222 04 76
E-post: katrin [dot] blennow [at] med [dot] lu [dot] se
Studievägledning - Information och telefontider (studentwebben)
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 4 juni 2028
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 42 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Start Höstterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
1 september 2025 - 3 juni 2029
Ansökan
Öppnas för anmälningar 2025-03-17
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 42 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Logopedprogrammet är 640 000 SEK.
Möt våra studenter
Anđela Čeliković
"Jag visste att jag ville jobba med människor och helst inom vården".
Jenny Josefsson
"Jag får läsa om saker som verkligen intresserar mig."
Sally Petersson
"En stor blandning av olika områden, såsom exempelvis psykologi, fonetik och anatomi".