Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Logopedprogrammet

Program 240 högskolepoäng · 4 år · Logopedexamen

Ung kvinna studerar på BMC i Lund. Foto.

Beskrivning

Är du nyfiken på mänsklig kommunikation? Tycker du om språk och vill du arbeta med att tillgängliggöra kommunikation för samhällets alla medlemmar? Vill du utveckla din egen kommunikativa förmåga? Då kan logopedprogrammet vara något för dig!

Om programmet

Logopedprogrammet vid Lunds universitet är en tvärvetenskaplig utbildning som kombinerar logopedi med medicin, psykologi, fonetik och lingvistik. Under utbildningen får du fördjupade kunskaper om tal-, språk-, röst- och sväljningssvårigheter samt hur dessa kan diagnostiseras och behandlas.

Som logoped blir du specialist på mänsklig kommunikation och kan arbeta med bedömning och behandling avseende kommunikation, språk, tal, röst och sväljning hos människor i alla åldrar. Under utbildningen utvecklar du även din egen kommunikativa förmåga i form av t.ex. egen röstträning, muntlig och skriftlig kommunikation samt presentationsteknik.

Logopedprogrammet är en fyraårig utbildning och leder till både yrkesexamen och magisterexamen. Utbildningen varvar teori med praktik på varje termin för att ge dig en helhetsförståelse och förbereda dig för yrkeslivet som logoped. Du får också lära dig om vetenskapliga metoder och forskning, vilket ger dig en stark grund för att kunna bidra till utvecklingen inom området.

Studierna sker i Medicinska fakultetens lokaler i Forum Medicum, en modern byggnad anpassad till studentaktiv pedagogik med ett studentcentrerat lärande i fokus, där fakultetens alla utbildningar möts.

Under programmet

Under det första året introduceras du till logopedi som ämne och profession. Du läser kurser i områden som utgör grunden för logopedi, såsom språkets uppbyggnad och struktur, typisk funktion och utveckling av kognition, röst, tal, språk och kommunikation. Du får också träna din egen språkanvändning i tal och skrift samt din röst.

Under det andra året fördjupar du dig i utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar och komplexa tillstånd där språkliga svårigheter ingår. Ät- och sväljfunktion hos både barn och vuxna introduceras också.

Under programmets tredje år skiftar fokus från barn till vuxna och du får lära dig om förvärvade röst- och kommunikationssvårigheter. Du får också fördjupa dina kunskaper inom anatomi och fysiologi för att sedan introduceras till röstlogopedi och talflytsstörningar.

Sista året på logopedprogrammet är på avancerad nivå och då fördjupar du dina såväl praktiska som teoretiska och vetenskapliga kunskaper och färdigheter. Du planerar och genomför en empirisk vetenskaplig undersökning som dokumenteras och försvaras i form av en magisteruppsats. Det finns också möjlighet att göra utbytesresa, bland annat till New York.

Karriär och framtid

Logopeder har ett brett arbetsfält och du kan arbete med barn, ungdomar och vuxna. De flesta logopeder specialiserar sig inom någon eller några inriktningar. Du kan arbeta inom många typer av verksamheter: hälso- och sjukvård, logopedmottagning, rehabilitering- och habiliteringsverksamhet, LSS och äldreomsorg eller skola, förskola och elevhälsa i kommunal verksamhet. Det finns också möjlighet att arbeta inom privatfinansierad logopedi, inom utbildning och som egenföretagare.

Framtidsutsikterna för logopeder är stabila, med en arbetsmarknad som präglas av balans. Det innebär att det finns ungefär lika många jobb som det finns utbildade logopeder. Det finns också tendenser som pekar på att logopedyrket kan bli ett bristyrke i framtiden, då vissa regioner rapporterar om svårigheter att rekrytera logopeder.

Efter logopedexamen är vidare studier möjliga och kan innebära specialisering inom olika områden eller forskning. Du kan till exempel läsa vidare på mastersnivå eller söka till forskarutbildning inom logopedi eller relaterade ämnen.

Sammanfattningsvis erbjuder logopedprogrammet vid Lunds universitet en bred och tvärvetenskaplig utbildning som öppnar dörrar till många olika karriärvägar och vidare studiemöjligheter för dig som vill arbeta med kommunikation och sväljning och bidra till att förbättra människors livskvalitet.

Sally berättar om programmet

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kortfakta

Studietakt:
Helfart

Studieort:
Lund

Internationella möjligheter:
De internationella möjligheterna (Medicinska fakultetens studentwebb)

Kontakt

Studievägledare

Katrin Blennow

Telefon: 046-222 04 76

E-post: katrin [dot] blennow [at] med [dot] lu [dot] se

Studievägledning - Information och telefontider (studentwebben)

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 + 1a2

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

1 september 2025 - 3 juni 2029

Ansökan

Sista ansökningsdag 2025-04-15

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 42 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Logopedprogrammet är 640 000 SEK.

Möt våra studenter