Natasha Wrang, projektledare
”Var varandras kollegor istället för konkurrenter”
Natasha åkte till Tanzania och jobbade som volontär, något som stärkte hennes intresse för att i framtiden arbeta med internationella frågor och människor med olika bakgrund. Under utbildningen hade hon fortfarande svårt att sätta fingret på exakt vad hon ville arbeta med, men kan i efterhand se att något av det viktigaste hon lärde sig under sin tid i Lund var att nätverka, engagera andra människor och att alltid peppa och stötta andra.
Vad läste du när du studerade vid Lunds universitet?
Jag läste ett kandidatprogram i Utvecklingsstudier (Bachelor Programme in Development Studies, BIDS) med sociologi som huvudämne. Det är ett internationellt program med fokus på grundläggande kunskap om utvecklingsländer. Jag läste sedan också en master i folkhälsovetenskap (Master of Medical Science in Public Health).
Vad jobbar du med idag?
Idag jobbar jag som projektledare på Studiefrämjandets avdelning Västra Skåne, med huvudfokus på och ansvar för folkbildning för nyanlända och asylsökande. Det är en helt ny tjänst som inte fanns på avdelningen tidigare, vilket innebär att jag har fått skapa tjänsten helt själv. Jag fick börja från start med att hitta ett nätverk, skapa kontakter, hitta cirkelledare (frivilliga personer som håller i studiecirklar) och annat. I Västra Skåne jobbar vi i fem kommuner och jag har nu startat upp aktiveteter i fyra av dem. Bland annat har jag startat studiecirklar för nyanlända, haft diskussioner och arrangerat seminarier på HVB-boenden om sexualitet, jämställdhet och normer. Jag har även arrangerat sommaraktiviteter för barn (t.ex. prova att teckna manga) och aktiviteter under internationella kvinnodagen. Jag ansöker om pengar till olika projekt och rapporterar till Folkbildningsrådet. Det är ett väldigt varierat, kreativt och fritt arbete!
Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Nej, inte alls. Jag visste att jag var intresserad av internationella frågor och skulle tycka det vore kul att arbeta med människor med olika erfarenheter och bakgrunder. Våren innan jag sökte in till universitetet var jag i Tanzania och arbetade som volontär, vilket jag tror inspirerade mig till vad jag sedan ville göra. Hösten efter det startade BIDS-programmet upp i Lund och jag tyckte att det verkade passa mina intressen, så jag sökte och blev en del av den första kullen som läste och tog examen från BIDS.
Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Jag sökte och fick en praktikplats via Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) på Sida och hade tur att därefter få ett sommarjobb hos dem. Somarjobbet stannade jag bara på i en månad, sedan fick jag möjlighet att gå vidare och praktisera på FN:s livsmedelsprogram (World Food Programme).
Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Dagarna är väldigt varierade och kan se helt olika ut. Det är mycket telefonsamtal, möten och träffar med nya cirkelledare. Jag planerar och håller också olika event, arrangerar föreläsningar, seminarier och annat. Vi arbetar också tillsammans med ett nätverk med alla studieförbund i Helsingborg så ibland har vi möten med dem för att diskutera samarbeten och annat.
Har du haft nytta av din utbildning?
Ja, absolut, men jag vill också säga att jag har haft nytta av allting runtomkring utbildningen i Lund. Jag engagerade mig i flera olika organisationer, var bland annat förman på Helsingkrona nation och engagerad i FUF. Genom det lärde jag mig att hitta ett engagemang i mig själv och också att engagera andra; att starta och genomföra olika evenemang samt utökade mina sociala kompetenser och nätverk.
Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Jag trivs allra bäst med att träffa folk med olika sorters bakgrunder och erfarenheter och få följa deras resa. Även om min insats inte är så stor så får de mig att känna att den kan betyda mycket för en person. Exempelvis blev en kvinna cirkelledare på det asylboende hon själv hade bott på när hon först kom till Sverige för fyra år sedan och hon har nu fått ett jobb som forskningsassistent på en organisation i USA. Det har varit fantastiskt att få följa henne hela vägen och fungera som ett bollplank för henne.
Vad gör du om fem till tio år?
Då vill jag gå tillbaka till att jobba med utvecklingsfrågor. Gärna med fokus på folkhälsa och då speciellt menshygien (menstrual hygiene management) vilket jag tidigare har arbetat med i ett forskningsprojekt där menskoppar introducerades för unga och vuxna kvinnor i Uganda. Jag fick upp intresset när jag insåg att det inte fanns tidigare forskning om vilka mensskydd personer världen över använder. Jag är fortfarande volontär för organisationen som hade hand om forskningsprojektet. Något liknande skulle jag gärna jobba med igen om några år.
Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet eller studenter som ska välja väg?
Skapa ett nätverk! Tänk på klasskompisar och andra du träffar under din studietid som ett jättebra nätverk. Hitta någon organisation eller annat att engagera dig i som du tycker är kul. Stötta och peppa varandra i de olika sammanhang du är i – det är de sammanhangen som kommer hjälpa dig senare i livet. Var varandras kollegor istället för konkurrenter. Prova också att söka jobb direkt efter kandidaten om du inte känner dig sugen på att läsa en master, man måste inte alltid ha en master (vilket jag trodde) och man vet inte vilka möjligheter som kan dyka upp efter kandidaten om man inte letar.
Text: Johanna Holmberg
Namn: Natasha Wrang
Född:1988
Kommer från: Helsingborg
Bor nu: Lund
Titel: Projektledare
Arbetsplats: Studiefrämjandet
Gå med i alumnnätverket
Alumnnätverket är ett professionellt och socialt nätverk för alla som har läst vid Lunds universitet. Genom nätverket kan du lättare behålla dina kontakter från studietiden och utveckla nya. Över 40 000 tidigare studenter har gått med i nätverket – gör det du med!