Emil Oskarsson, operationssjuksköterska
Vad arbetar du med idag?
Jag är specialistsjuksköterska inom operationssjukvård på barn- och ungdomssjukhuset i Lund. Jag förbereder och iordningsställer operationssalen med sterila instrument. Jag förbereder också patienter genom att steriltvätta dem, positionera dem rätt på operationsbordet och drapera operationsområdet, det vill säga det område på patienten som ska opereras. Under operationer assisterar jag kirurger med instrument och utrustning, en annan viktig uppgift är att bibehålla steriliteten vilket bland annat innebär att se till att det inte är för mycket personal på operationssalen. Efter avslutad operation går jag igenom och räknar alla instrument och annat material för att säkerställa att inget är kvar i patienten, det vill säga något som inte ska vara kvar.
Mina patienter är alltifrån för tidigt födda spädbarn till ungdomar upp till 18 år. De operationer vi utför kan variera mellan exempelvis hjärttransplantationer till enkla benbrott.
Utöver mitt jobb på barn- och ungdomssjukhuset jobbar jag även som operationssjuksköterska i Försvarsmakten som tidvis anställd på Livregementets husarer i Karlsborg. Jag tillhör en framskjuten kirurgisk grupp, det vill säga övas vi för att genomföra operationer i fält nära skadeplats. Här jobbar jag under några veckor om året där jag deltar på övningar eller utbildningar. Här har jag även möjlighet att åka på internationella insatser.
Varför valde du att utbilda dig till operationssjuksköterska?
Efter att ha jobbat som sjukvårdare i Försvarsmakten under många år har jag vid flera tillfällen arbetat med operationssjuksköterskor, bland annat genom praktik på sjukhus samt under internationella insatser. Jag tyckte att yrket kändes väldigt spännande och intressant och jag fascineras av människokroppen och vad man kan åstadkomma med kirurgi. Att få vara med och förbättra människors livsvillkor och rädda liv var en stark drivkraft och jag visste redan när jag började studera till sjuksköterska att jag sedan ville specialisera mig inom operationssjukvård.
Var det svårt att hitta jobb?
Jag hade förmånen att få en utbildningsanställning på den avdelning jag jobbar på idag, vilket innebar att jag under min utbildning var anställd och hade utbildningslön. Därmed slapp jag CSN under min specialistutbildning. Jag visste att jag ville studera på Lunds universitet och började då söka utbildningsanställningar på Skånes universitetssjukhus. Jag sökte två tjänster, gick på intervju för båda tjänsterna och blev erbjuden en utbildningsanställning på båda. Jag tackade ja till tjänsten på barn- och ungdomssjukhuset då jag kunde få möjlighet att arbeta med många olika typer av operationer. Det vill säga nej, det var superlätt att få jobb redan innan jag hade påbörjat min utbildning.
Fakta: Emil
Jobbar som: Operationssjuksköterska
Utbildning: Magisterexamen i huvudområdet omvårdnad och yrkesexamen specialistsjuksköterska inom operationssjukvård
Examensår: 2018
Vad hände sedan?
Läs intervjuer med Pontus och andra före detta studenter.