Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lång väg för kvinnliga studenter att accepteras fullt ut

Fotokollage av universitetshuset i Lund och fem av de första kvinnliga studenterna vid universitetet.
Några kvinnliga pionjärer vid Lunds universitet, från vänster: Elsa Collin, Hedda Andersson, Hildegard Björck, Hildur Sandberg och Hilma Borelius. Kollage: Petra Francke

”I vår egen lilla krets härskade stor arbetsiver med våra uppgifter, glädje och tacksamhet över att få vara med vid universitetet och stark ansvarskänsla inför det nya, som blivit vårt.”

Orden skrevs av Anna Herrlin, född Björkegren, när hon i en tidskrift såg tillbaka på sin studietid vid Lunds universitet. Hon studerade här i slutet av 1880-talet och när hon skrevs in hade bara ett drygt dussin kvinnor före henne gjort detsamma. I över 200 år hade det akademiska rummet varit en plats dit bara män hade tillträde.

Först år 1870, efter många hätska debatter på högsta politiska ort, ändrades lagen så att flickor tilläts ta studenten och samma år öppnades möjligheten för kvinnor att studera medicin. Tre år senare, 1873, välkomnades kvinnor som studenter inom alla ämnen.

Arkivarie Fredrik Tersmeden sträcker sig efter en bok som står högt uppe på en hylla i ett arkiv.
Arkivarie Fredrik Tersmeden har kartlagt de tjugo första studentskorna i Lund. Foto: Minna Wallén-Widung

Nästan.

– Man gjorde undantag för två saker, teologi och högre juridiska utbildningar. Ett argument var att eftersom det var omöjligt för kvinnor att få jobb i domstolar eller som präster fanns det ingen anledning att de skulle gå den utbildningen, säger Fredrik Tersmeden, arkivarie som lagom till 150-årsjubileet av lagändringen har kartlagt de första tjugo studentskorna vid Lunds universitet.

1880 skrevs de första studentskorna in

Från det att lagen ändrades 1873 skulle det dröja sju år innan den första kvinnan, Hildegard Björck från Värmland, skrev in sig vid den medicinska fakulteten i Lund. Trots att hon var med och skrev såväl svensk kvinnohistoria som lundensisk universitetshistoria, tycks få känna till henne, konstaterar Fredrik Tersmeden.

– Det finns en gammal myt om att ­Hedda Andersson, som sedermera blev landets andra kvinnliga läkare, var den första studentskan i Lund. Hon skrivs in hösten 1880, men faktum är att Hildegard Björck kommer redan på våren 1880. Hon har nog glömts bort eftersom hon hoppar av väldigt fort och aldrig blir klar med sin utbildning.

Kom från välbärgade familjer

Gemensamt för de kvinnliga pionjärer som Fredrik Tersmeden har kartlagt är att de alla kom från familjer med hög social och ekonomisk status. Medan många av de manliga studenterna var bondsöner, hade kvinnorna fäder som var bland annat professorer, kyrko­herdar, handlare, lantmätare och fabrikörer.

Med andra ord hade de råd att låta sina döttrar studera. Även om utbildningen i sig var gratis innebar det många ­omkostnader för boende och uppehälle, vilket långt ifrån alla hade råd med.

Gamla svartvita porträttbilder på två kvinnor sida vid sida.
Hildegard Björck, till vänster, blev den första kvinna att skrivas in som student vid Lunds universitet 1880. Senare samma år inledde även Hedda Andersson, till höger, sina studier.

Formell artighet

Hur blev då de kvinnor som sökte sig till universitetet mottagna? Här går vittnes­målen till viss del isär. I sina efterforskningar har Fredrik Tersmeden hittat två ställen där Hedda Andersson beskriver sin studietid.

– Den ena gången skriver hon att alla var vänliga och artiga. Den andra gången skriver hon att det märktes hur ovälkommen man var. Det fanns säkert mycket formell artighet, för det var ju en tid då män skulle vara chevalereska. Ofta när en kvinna var den första i sin nation arrangerades det en speciell hyllningsfest till henne och det skrevs dikter och tal. Men samtidigt förväntades damen också gå hem tidigt så att männen kunde börja röka cigarr och dricka punsch.

Ingen kontakt med studentlivet

Samtidens skämttecknare gjorde sig gärna lustiga över studentskorna, som porträtterades som manhaftiga och oattraktiva. Överhuvudtaget var det svårt för kvinnorna att ta del av studentlivet. Att en kvinna gick ut ensam och umgicks med män var otänkbart och det krävdes ett förkläde i form av en äldre släkting för att alls kunna delta. Ovan nämnda Anna Herrlin uttryckte det senare så här:

”Med studentlivet hade vi flickor ingen kontakt och hade ej heller egentligen någon tanke på att ha det. I allmänna meningen ansågs det opassande; av den mildare delen av mänskligheten i varje fall onödigt”.

Även när de sågs i undervisningssammanhang tycks kvinnor och män ha hållit sig på varsin kant:

”På de föreläsningar, som jag bevistade, var jag alltid ensam flicka, tilltalade ingen och blev av ingen tilltalad”.

Också de anställda kunde ha åsikter.

– Det fanns definitivt konservativa lärare som var emot kvinnliga studenter. Det finns en historia från Uppsala, när den första kvinnan som disputerar i juridik där först blir gratulerad av en manlig professor som sedan tillägger att han hoppas att det här också ska bli den sista gången, säger Fredrik Tersmeden.

Många lärare och läkare

Men kvinnorna hade kommit till universitetet för att stanna. Bland de tjugo första kvinnorna vid Lunds universitet var det mer än hälften som tog examen. Senare fick många av dem en karriär som lärare eller ­läkare (förutom den välkända Hedda Andersson kan även nämnas Sofia Holmgren, som med tiden blev en av landets första sexualupplysare). Yrkesvalen har samhälleliga förklaringar – ända fram till 1920-talet kunde kvinnor inte få jobb inom statlig verksamhet och många valde därför att bli läkare med privat mottagning eller lärare i en privat skola.

Några fick helt andra öden. En kvinna började jobba med korrespondens till utlandet inom det privata näringslivet. En annan blev författare, en tredje översättare. Två dog i ung ålder.

Majoriteten gifte sig aldrig

En av sakerna som Fredrik Tersmeden har undersökt är i vilken utsträckning de tjugo första studentskorna gifte sig. Han konstaterar att nio av dem med tiden ingick äktenskap och att majoriteten alltså förblev ogifta, vilket säger något om deras längtan efter något mer än den konventionella kvinnorollen.

– Att gifta sig var på den här tiden lite­grann som att ge upp sin karriär, eftersom normen var att man slutade arbeta efter vigseln. Så att elva av dem aldrig gifter sig är nog i flera fall ett aktivt val för att de ville kunna fortsätta med en oberoende yrkeskarriär.

150-årsjubileet firas med ”digital utställning”

150-årsjubileet av kvinnornas tillträde till universiteten uppmärksammas under hösten av Lunds universitet. Under Kulturnatten den 16 september hölls eventet ”150 år med kvinnor vid akademin” med en rad kortare föredrag om kvinnliga akademiska pionjärer i Lund.

Då invigdes även en ”digital utställning” med samma namn som eventet. Den innehåller texter av Fredrik Ters­meden och Elsa Trolle Önnerfors som dels uppmärksammar enskilda kvinnliga pionjärer vid LU, dels sätter dem i ett sammanhang, se kvinnor150.lu.se

Tidslinje: Kvinnorna och akademin

1870

Kvinnor får rätt att avlägga student­examen vid elementär­läroverk och tillåts studera vid universitetens medicinska fakulteter.

1872

Betty Pettersson, född 1838, blir landets första kvinnliga student då hon skrivs in vid Uppsala universitet med sikte på en fil kand-examen. För detta hade hon begärt – och fått – kunglig dispens.

1873

Övriga ­fakulteter öppnas för kvinnor, som dock inte får ­avlägga teologisk eller ­högre juridisk ­examen.

1880

LU får sina första kvinnliga studenter – Hildegard Björck och Hedda Andersson.

1887

Hedda Andersson blir med kand och första kvinna att avlägga ­examen i Lund.

1900

Lunds kvinnliga studentförening bildas.

1909

Hilma ­Borelius blir den första kvinnan att disputera vid LU. Året därpå blir hon Skandinaviens första kvinnliga docent i litteratur­historia.

1925

Genom den så ­kallade behörighetslagen får kvinnor samma tillgång till alla högre statliga tjänster och utbildningar som män, med vissa viktiga undantag.

1927

Gymnasieskolreformen träder i kraft. Det innebär att kvinnor har rätt att ta studentexamen vid allmänna läroverk. Därmed får flickor samma utbildningsmöjligheter och blir behöriga till vidare studier på samma villkor som pojkar.

1949

De undantag som funnits i behörighetslagen från 1925 tas bort. Det innebär att kvinnor och män i lagens mening är fullständigt jämställda vad gäller utbildningsmöjligheter och tjänstebefattningar. Men kvinnor kan fortfarande inte bli präster.

1964

Carin Boalt blir den första professorn i Lund när hon får tjänsten vid Lunds tekniska högskola. LTH ingick vid den här tiden dock inte i LU.

1965

Birgitta Odén blir den första kvinnliga professorn vid LU. Därmed blir hon också landets första kvinnliga professor i historia.

1992

LU får sin första – och hittills enda – kvinnliga rektor i Boel Flodgren.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.