Inkretinhormonerna GIP och GLP-1 utsöndras från tarmen när man äter och stimulerar insulinutsöndring i bukspottkörteln, vilket bidrar till att blodsockret återgår till normala nivåer efter måltid.
Inom forskningen anses inkretinhormonerna intressanta av flera skäl, bl a:
* De senaste utvecklade medicinerna mot typ 2-diabetes, så kallade DPP4-hämmare, riktar sig mot just inkretinsystemet och gör så att nivåerna av dessa hormoner ökar i blodet, vilket har en positiv effekt genom att hålla blodsockret på normala nivåer.
* På senare tid har forskare sett att inkretinhormoner även har många effekter utanför bukspottkörteln, bland annat på hjärtat och i blodkärl.
I den aktuella studien som presenteras i tidskriften Diabetes, ifrågasätter forskarna om DPP4-hämmare enbart har de positiva effekter som man hittills trott.
- Huvudfokus när det gäller DPP4-hämmare har varit på GLP-1 som har visats sig ha skyddande effekter på hjärta-kärl, men man har bortsett från eventuella effekter av GIP, som också påverkas av DPP4-hämmare, säger Maria Gomez, professor vid Lunds universitet som lett studien.
I den nya studien visar forskarna att en vanligt förekommande variation i arvsmassan (förekommande hos ca 30 % av befolkning), som kodar för GIP-receptorn, är kopplad till högre risk för stroke hos diabetes typ 2 patienter. De visar också hur GIP oväntat leder till en ökad produktion av proteinet osteopontin i blodkärlen och att detta sker via ökad frisättning av endotelin-1 lokalt i blodkärlens vägg.
Maria Gomez forskargrupp ligger bakom tidigare fynd om osteopontin kopplat till diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.
- Osteopontin är inte bara en inflammationsmarkör men en aktiv spelare som bidrar till ökad åderförkalkning i blodkärlen, säger forskaren Lisa Berglund som är försteförfattare till studien.
Forskarna har även jämfört friska och sjuka blodkärl (från patienter med hjärt- kärlsjukdom och från diabetiska möss). Resultaten visar att friska kärl har låga till försumbara nivåer av GIP-receptorer och osteopontin, medan mängden av dessa proteiner ökar dramatiskt hos de sjuka.
- Dessutom fann vi att patienter med hjärt- kärlsjukdomar och typ 2-diabetes har högre nivåer av GIP-hormonet i blodet, säger professor Maria Gomez.
- Till skillnad från GLP-1 som har visats bidra till ökad produktion av skyddande och kärlvidgande kväveoxid (NO), ser vi att GIP kan bidra till ökad produktion av endotelin-1, som verkar kärlsammandragande och stimulerar inflammation och tillväxt av celler i kärlväggen. GIP och GLP-1 skulle verka som yin & yang i blodkärlen och det behövs därför fler studier av långtidseffekterna av DPP4-hämmare, säger Lisa Berglund.
Sara Liedholm