Hon jobbar på avdelningen Planering på den universitetsgemensamma förvaltningen och har tillsammans med Johan Lind, ekonomiadministratör vid kansliet för kliniska vetenskaper i Malmö, fått årets administrativa pris. Det innebär – förutom äran – 15.000 kronor att använda för egen valfri kompetensutveckling. Och kanske en liten fördel vid kommande lönesamtal och fortsatt karriärutveckling…
Trivs vid LU
De ser bägge stora fördelar med att vara anställda vid Lunds universitet och trivs jättebra. Det som möjligen inte är helt tillfredsställande är just karriärutvecklingen.
– Jag tycker att det saknas tydliga karriärvägar för specialister och det gör nog att många upplever att man har fastnat karriärmässigt. Det är svårt att komma vidare utan att bli chef, säger Sara Virkelyst som inledde sin karriär på Öresundsuniversitetet 2003 och kom till Planering tio år senare.
Johan Lind har arbetat länge på samma arbetsplats, men säger att hans arbetsuppgifter ständigt förändrats och utvecklats. Han började på Socialmedicin vid Region Skåne och kom sedan över till kliniska vetenskapers kansli i Malmö 2006. Nu arbetar han mycket med projektadministration för EU- och andra internationella projekt.
– Det handlar om att ha god kännedom om regelverken för att kunna hjälpa forskarna att driva projekten på ett smidigt sätt, säger han.
Stort stöd för forskarna
I prismotiveringen för Johan Lind står bland annat att han är ett stort stöd för forskarna, att han har en strategisk blick och är proaktiv med en rutinerad förmåga att snabbt hitta konstruktiva och pragmatiska lösningar på projektutmaningar.
Sara Virkelyst, som bland annat arbetar med ledningsstöd, ser att det går att vara kreativ inom ramen för regelverken. I hennes prismotivering står det bland annat om hennes förmåga att navigera i kaos och ständigt hitta möjliga vägar fram. Och om henne optimism och uthållighet och förmåga att anpassa sig till olika situationer och personer.
– Det som kan upplevas som att navigera i kaos är de olika beslutsvägarna. Hur universitetet fördelar pengarna och vilken instans som fattar vilka beslut. Ungefär som Johans jobb fast i ett annat koncept, säger Sara Virkelyst.
Positivt med centralisering
Under det senaste decenniet har mycket positivt skett inom LU är båda överens om. Inte minst centraliseringen med större kanslier och institutioner.
– Förr var man mer ensam och nu har man fler kollegor att utbyta erfarenheter med och kan dra nytta av varandras kompetenser, säger Johan Lind.
Sara Virkelyst har också funderat mycket kring systemet med overheadkostnader, OH, och upplever att förståelsen för det har ökat.
– Tidigare sågs det ofta som en typ av avgift, en skatt som var pålagd av någon annan. Men det är ju faktiskt lärosätenas egen modell och nu börjar folk förstå det och varför det behövs. Det är bra med ekonomispelet i prefektutbildningen, säger hon.
Bra och roligt är det också med administratörspriset. Johan Lind tycker att det känns stort och mycket hedrande och får medhåll av Sara Virkelyst.
– Här finns så många duktiga administratörer och att bli utvald bland en sådan enorm kompetens känns fantastiskt!