QS World University Rankings: Sustainability är ett ramverk för att visa hur lärosäten vidtar åtgärder för att ta sig an globala utmaningar inom hållbarhet. Det är tredje året som rankningen görs, och tredjeplaceringen är fem platser upp jämfört med fjolårets åttonde plats. Första året rankningen presenterades hamnade Lunds universitet på 12:e plats.
– Detta är ett fantastiskt erkännande för Lunds universitets långsiktiga arbete med hållbarhetsfrågor. Det är väldigt glädjande att Lunds universitets engagemang för hållbarhet uppmärksammas i denna ranking, och att vår position stadigt har förbättrats under de senaste åren, säger rektor Erik Renström.
Tre områden bedöms
Rankingen består av tre områden: miljöpåverkan, social påverkan samt styrning (Governance). Inom miljöpåverkan finns det tre undergrupper: hållbar utbildning, hållbara institutioner samt hållbar forskning. Inom social påverkan finns fem undergrupper: anställbarhet och möjligheter, jämlikhet, livskvalitet, effekt av utbildning samt kunskapsutbyte. Governance bedömer om en institution har en stark styrning på plats, till exempel genom öppet beslutsfattande, en holistisk etisk organisationskultur, studentrepresentation i universitetets styrande organ och finansiell transparens.
- Inom området miljöpåverkan rankas Lunds universitet på plats 11 totalt. Bästa underkategori är Environmental Research/hållbar forskning där Lunds universitet rankas på plats 2 i världen med 99,8 av 100 poäng.
- Inom området social påverkan rankas Lunds universitet som nummer 10 totalt. Bästa underkategorier som rankas är jämlikhet där universitetet rankas som 1 i med 100 av 100 möjliga poäng och hälsa och välbefinnande där platsen blir 2, med 99,8 poäng av 100.
- Inom området Governance rankas Lunds universitet på plats 2 i världen med 99,9 poäng av 100.
Under 2023 skedde en stor förändring av metodologin, men 2024 har endast smärre justeringar har gjorts. Indikatorerna viktas lika, men underliggande mätvärden kan ha fått någon mindre justering i viktning.
Sustainability är numera även en delindikator i QS övergripande ranking och den baseras på hållbarhetsrankingen. Det har medfört att antalet rankade lärosätet fortsätter att öka, från cirka 1 400 föregående år till cirka 1 750 lärosäten. Lunds universitet delar tredjeplatsen med University of California, Berkeley. Plats 1 har University of Toronto och andraplatsen tar ETH Zürich.
Hållbarhetsfrågor viktiga för alla
Generellt ligger de nordiska universiteten långt framme vad gäller arbetet med hållbarhet och Erik Renström framhåller att en del av förklaringen till rankningsutfallet i universitetets förklaras av den framstående forskning kring klimatfrågor som bedrivs.
Han anser att framgången i QS Sustainability-rankningen även handlar om hur universitetet lyckas ge kunskap och verktyg i hållbarhetsfrågor till alla studenter – inte enbart de som har inriktningen hållbarhet i sina studier.
– Ju fler studenter som får med sig kunskap och förståelse för hållbarhetsutmaningarna desto bättre! Lunds universitets alumner är viktiga i att finna lösningar på samhällsutmaningarna, säger Erik Renström.
Lunds universitet har även länge varit framstående vad gäller innovation i det som i dag ofta kallas den gröna omställningen.
– Att vara bland topp tre i världen stärker oss i arbetet framåt och är helt i linje med universitetets strategiska arbete. Jag vill passa på att tacka alla medarbetare och studenter för allt engagemang i hållbarhetsfrågor över åren – bättre julklapp än detta går inte att få, säger Erik Renström.
Lunds universitet hamnar på plats 2 i Europa av 556 utvärderade lärosäten och på plats 1 i Sverige av 16 lärosäten.