Korn innehåller mycket kostfiber som utgör näring för tarmen när det bryts ner. Då bildas smörsyra som har en positiv inverkan på tjocktarmen och har kopplats samman med en rad gynnsamma effekter på vår hälsa. I en studie från Lunds universitet visar forskare att kornets egenskaper blir särskilt gynnsamma om man använder sig av en förädlingsprocess som kallas mältning.
Mältning innebär att kornet tillåts gro och därefter torkas och värmebehandlas i en rad steg, då bildas malt. Behandlingen används idag främst för tillverkning av öl men kan också, enligt forskarna, med fördel användas i livsmedel som bröd och gröt.
Studien visar att valet av råvaror och dess egenskaper är viktiga för oss, men också att tarmfloran påverkas av hur råvaran behandlas, något som enligt forskarna inte tidigare varit känt. Den visar även att mältning, en typ av surgörning av produkten, kan vara en framtida viktig metod för att modulera tarmfloran för förbättrad effekt på människors hälsa.
- Det var förvånande att samma livsmedel kan ge så olika tarmflora-sammansättning beroende på om man äter det som det är eller om man äter det mältat, säger Frida Fåk, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning.
Enligt forskarna är detta ett steg på vägen till hur vi bättre kan skräddarsy våra livsmedel för att få optimala hälsoeffekter, vilket är målet med forskningen vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning, Lunds universitet.
Studien publiceras i Molecular nutrition & Food Research i oktober. Huvudförfattaren Yadong Zhong doktorerade nyligen vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning, Lunds universitet med en avhandling om nutritionella effekter av korn (Nutritional effects of Barley- mechanisms of action in the intestinal tract). Studierna har utförts inom ramen för VINN Excellence Centret Antidiabetic Food Centre.
Hitta avhandlingen här http://www.lunduniversity.lu.se/lup/publication/5421766
Läs publikationen online här http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201500187/epdf
Text:Cecilia von Arnold