Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Många fallolyckor kan enkelt förebyggas

Fallolyckor orsakar årligen mer än 2000 dödsfall i Sverige och förutom lidande för patienten, kostar de årligen samhället 16,8 miljarder kronor.  Foto: iStock/dragana991
Fallolyckor orsakar årligen mer än 2000 dödsfall i Sverige och förutom lidande för patienten, kostar de årligen samhället 16,8 miljarder kronor. Foto: iStock/dragana991

Över 270 000 personer besöker varje år akuten efter att ha skadats i en fallolycka. Fallolyckor orsakar årligen mer än 2000 dödsfall i Sverige och förutom lidande för patienten, kostar de årligen samhället 16,8 miljarder kronor. En forskningsstudie vid Lunds universitet visar att det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor.

Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest antal besök på akuten och flest inläggningar på sjukhus. Drygt 2 000 äldre personer avlider varje år till följd av ett fall. Det är mer än åtta gånger fler än de som omkommer varje år i trafiken. 

Sölve Elmståhål, professor i geriatrik vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, Malmö. Foto: Åsa Hansdotter
Sölve Elmståhål, professor i geriatrik vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, Malmö. Foto: Åsa Hansdotter

– Under en genomsnittlig vecka söker 31 personer över 65 år akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö, för en fallolycka. Till detta tillkommer de som söker och vårdas för fraktur, oftast också orsakade av fallolycka, säger Sölve Elmståhl, professor i geriatrik vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, Malmö och ansvarig för projektet.

Konsekvenser av fallolyckor är nedsatt funktionsförmåga, mindre självständighet och försämrad livskvalitet. Rädslan för att falla igen (fear of falling), innebär också att personen blir mer försiktig och mindre aktiv, vilket försvagar muskulaturen och därmed ökar risken för ytterligare fall. Befolkningsstudien Gott Åldrande i Skåne, har tidigare visat att en tredjedel av alla över 90 år, har trillat enbart senaste halvåret.

 

Fallpreventivmottagning i Malmö

2022 startade en geriatrisk fallpreventiv mottagning i Malmö, ett forskningsprojekt som är det första i sitt slag i Sverige. Syftet var att utveckla en modell för fallprevention och utvärdera effekter av behandling av fallpreventiva faktorer med screening, riskbedömning och individuella åtgärder för att minska antalet fallskador och öka fysiskt och psykiskt välmående. 

– I Sverige saknas idag specifika fallmottagningar som riktar sig till de som fallit och sökt sjukvård. Fördelen med en insats när en fallolycka redan inträffat, är en betydligt högre motivation hos patienten att medverka i ett åtgärdsprogram, säger Henrik Ekström, forskare i geriatrik vid Lunds universitet.

Insatser minskade antalet fall med 82 procent i högriskgruppen

136 patienter med en medelålder på 77 år som hade sökt akuten för fallolycka men utan att ha drabbats av fraktur, ingick i studien. Av dessa hade 65 procent sju eller fler fallriskfaktorer. Vanliga fallriskfaktorer är bland annat nedsatt muskelstyrka, försämrad balans, inkontinens, yrsel, syn- eller hörselnedsättning, olämpliga läkemedel och tidigare fall. Att så många fallriskfaktorer är inblandade visar att fallolyckor är komplexa till sin natur, vilket kräver en teambedömning med geriatrisk kompetens och en strategi inom flera områden för att förebygga olyckor. 

Deltagarna i studien blev bedömda av läkare och behandlingsbara fallriskfaktorer åtgärdades i kombination med ett åtta veckors träningsprogram i balans, styrka och gång under ledning av fysioterapeut. Ett halvår efter avslutade fallpreventionsinsatser, minskade antalet fall med 57 procent. Antal fall i högriskgruppen – det vill säga de som fallit tre gånger eller fler det senaste halvåret - minskade med 82 procent. Efter projektet uppmättes även bättre muskelstyrka, balans och gångförmåga hos mellan en fjärdedel till en femtedel av patienterna. 

Även om alla fallriskfaktorer inte går att åtgärda, finns det många som är behandlingsbara. Vården behöver därför ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter. Gör man det får man kraftiga resultat!

– Även om alla fallriskfaktorer inte går att åtgärda, finns det många som är behandlingsbara. Vården behöver därför ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter. Gör man det får man kraftiga resultat! Det var lite som en aha-upplevelse att inse att även funktionerna hos våra mest skröpliga, går att förbättra. Men vi måste titta på helheten. Det finns ingen quickfix - då hade man gjort det för länge sedan, säger Sölve Elmståhl.

Demografiska utmaningar ställer nya krav

I Sverige var 2023 totalt 587 300 personer 80 år eller äldre. Prognosen tio år framåt är att antalet kommer öka till cirka 800 000. Sverige står alltså inför en av sina största demografiska utmaningar, som ställer stora krav på hur välfärdssamhällets möter kommande vård- och omsorgsbehov. Idag uppgår vårt lands kostnader för fallolyckor 16,8 miljarder där regionernas direkta kostnader är cirka 4,8 miljarder, huvuddelen på grund av slutenvårdskostnader. För Region Skånes del motsvarar det 750 miljoner årligen. Men hälsoekonomiska beräkningar av fallolyckor visar att fallpreventiva åtgärder är kostnadseffektiva, innebär stora besparingar och överväger de kostnader som tillkommer av att införa åtgärderna. 

– Det här sparar väldigt mycket resurser i form av besök på akuten, röntgenundersökningar, inläggningar på ortopeden, för att inte tala om patientens eget lidande. Specialiserade geriatriska mottagningar för att fånga upp den sköra gruppen äldre för effektiva behandlingsinsatser, borde vara en självklarhet för sjukvårdsregionerna, säger Sölve Elmståhl.

Sverige är tyvärr ett utvecklingsland när det gäller fallprevention för denna sköra målgrupp. Men det är inte bristen på kunskap – för kompetensen har vi – vi måste omsätta kunskapen i vården.

I både Danmark och Norge arbetar man idag förebyggande med den här typen av geriatriska mottagningar för att förhindra fallolyckor. 

– Sverige är tyvärr ett utvecklingsland när det gäller fallprevention för denna sköra målgrupp. Men det är inte bristen på kunskap – för kompetensen har vi – vi måste omsätta kunskapen i vården. Det krävs politiska beslut för att vi ska få ett uppdrag och inte minst en budget för att komma i gång. Det finns mycket att göra med relativt enkla medel och små kostnader. På Skånes universitetssjukhus i Malmö har vi till exempel en fungerande mottagning som skulle kunna starta omgående, avslutar Sölve Elmståhl.

Kortfakta: Klinisk forskning//Kvantitativ studie//Forskarinitierad studie//Icke-randomiserad intervention i en grupp//Observationsstudie (epidemiologisk)//Patienter som sökt akutsjukvård för fallolycka//

Studien

Fallolyckor går att förebygga! En komplex fråga som kräver en multifaktoriell lösning - en geriatrisk fallpreventionsmottagning

Finansiärer

Familjen Hjelms stiftelse

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.