– Förstörelsen har skett i en omfattning och hastighet vi sällan sett tidigare, säger Lina Eklund, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten, som tillsammans med kollegor analyserat förändringarna i landskapet genom satellitbilder.
Före kriget var jordbruket en central del av Gazas ekonomi. Ungefär hälften av all mat producerades inom området, och oliv- och citrusodlingar hade en stor ekonomisk och kulturell betydelse. Tomater, paprika, gurkor och jordgubbar odlades på fält och i växthus.
Den största förstörelsen inträffade under de första månaderna av kriget hösten 2023. I norra Gaza och Gaza City har över 90 procent av alla trädodlingar förstörts, medan förstörelsen i de södra delarna är omkring 50 procent.
Jordbruksförstörelse under väpnade konflikter är en välkänd företeelse. Liknande analysmetoder har använts för att dokumentera skador på jordbruk i Ukraina efter den ryska invasionen 2022, samt i Syrien och Irak.
Studien visar dock att förstörelsen av Gazas jordbrukssystem är extremt omfattande jämfört med tidigare konflikter i området. Under kriget i juli till augusti 2014 skadades cirka 1 200 växthus i Gaza. Denna gång har minst tre gånger så många förstörts. Enligt internationell rätt är avsiktliga attacker mot jordbruk förbjudna.
Forskarna hoppas att deras arbete inte bara ska dokumentera konfliktens effekter utan även bidra till återuppbyggnadsarbetet. Att återställa Gazas jordbrukssystem kräver mer än att bygga nya växthus – jorden måste saneras, bevattningssystem återställas och nya träd planteras. Det är en process som kan ta decennier.