Fokus för forskargruppens intresse är en signalsubstans som kallas CGRP (calcitonin gen-relaterad peptid) och som har visat sig vara en av orsakerna till att migrän uppstår. Tillsammans med några av de största läkemedelsbolagen har forskargruppen tagit fram ett preparat som blockerar CGRP-receptorn i hjärnan. Preparatet har lika bra och tidig effekt mot migränanfall som dagens mediciner. Det som skiljer preparatet från de som redan finns på marknaden är att detta saknar de kända biverkningar som dagens migränmediciner har, bland annat hjärtklappning och stickningar i bröstet.
Lars Edvinsson och hans forskargrupp är idag mycket nära att få fram ett effektivt och kommersialiserbart läkemedel mot migrän. Fas 3-studier är igång på en internationell skala och 100-talet kliniker är involverade i testerna.
- Vi är den enda forskargrupp i världen som gör den här typen av omfattande utvärdering. De kliniska resultaten är mycket lovande så här långt. De medel som Insamlings Hjälpen nu ställer till vårt förfogande kommer att möjliggöra ytterligare studier av mekanismer som är involverade i patofysiologin vid migrän och att besvara frågor kring var de nya blockerarna verkar, säger Lars Edvinsson.
Lars Edvinssons forskning har också fått stor internationell uppmärksamhet, bland annat via publikationer i tidskriften Nature och han har även mottagit utmärkelsen "Life time award for excellence in headache research" från organisationen International Headache Society för sin nära 30-åriga forskningsgärning.
Om Insamlings Hjälpen
Insamlings Hjälpen bedriver insamling till förmån för cancerdrabbade, strokedrabbade och andra hjärnsjukdomar (t.ex. migrän, ADHD osv.). Föreningen startades i februari 2011 av Fredrik Odensåker och Peter Lindgren. Läs mer om Insamlings Hjälpen: www.insamlingshjalpen.com
Text: Oscar Heimburg
Publicerad: 2016-05-02