Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Astronomi och astrofysik

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Stjärnhimmel. Foto.

Beskrivning

Vill du studera galaxer, leta efter liv på andra planeter eller utveckla datorsimuleringar för olika processer inom astrofysik? Väljer du det här programmet får du teoretiska och praktiska verktyg för att observera och förstå universum.

Människan har sedan årtusenden tillbaka studerat natthimlen. Under lång tid gjordes observationer med blotta ögat eller med hjälp av mycket enkla linser. Idag använder astronomer avancerade teleskop och instrument, både på marken och ute i rymden. Astronomer skapar även modeller, till exempel om hur planeter bildas kring stjärnor utanför vårt solsystem.

Under utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat hur planeter bildas, förutsättningar för liv i universum och de olika stadierna i en stjärnas liv. Du lär dig också om programmering, modelleringsmetoder och statistik. Du gör till exempel egna datorprogram för att lösa problem. Under de två första åren läser du fysik och matematik. Därefter läser du i huvudsak olika astronomikurser som förbereder dig för ditt examensarbete. Arbetet är kopplat till ett aktuellt forskningsprojekt. I utbildningen ingår föreläsningar, problemlösningsövningar, egna projekt och laborationer.

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Som astronom kan du bland annat arbeta med forskning och utbildning på ett universitet eller en forskningsanläggning som Europeiska Sydobservatoriet (ESO). Du kan även arbeta med exempelvis rymdfysik, datorberäkningar, simuleringar eller IT- och telekom.

Dator i utbildningen

Utbildningen förutsätter att du har tillgång till en dator, helst bärbar, på vilken du kan installera den mjukvara som huvudsakligen tillhandahålls av universitetet, exempelvis Microsoft 365, CAD/CAM samt utvecklingsmiljöer för Python, Matlab eller andra beräkningsverktyg. Det kan antingen vara en Windowsdator eller en MacOS. På vissa kurser kan du behöva köpa eller hyra egen mjukvara.

Förutsättningar i studiemiljön samt vid studiebesök och fältstudier

Utbildningen innehåller obligatoriska moment som förutsätter att du kan arbeta självständigt och säkert i en laborativ miljö, i sjukhusmiljö, i verkstäder, i produktionsanläggningar eller vid studiebesök och fältstudier. Dessa moment ställer krav på förmåga att följa gällande säkerhetsföreskrifter och anvisningar samt att på ett säkert sätt kunna förflytta sig i och utrymma lokalerna. Momenten förutsätter också att man har förmåga att följa och styra de studerade processerna.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Johanna Nilsson Onsberg

E-post: studievagledning [at] fysik [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik D).

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Ditt utbildningstillfälle från antagning.se

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)19,05
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)19,74
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,35

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 20 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Astronomi och astrofysik är 510 000 SEK.

Karriär

Möt våra studenter och alumner