Vad har varit den största utmaningen för dig under studierna?
Vilken inriktning läser du?
Specialistsjuksköterska programmet i Ambulanssjukvård.
Varför sökte du till programmet?
Efter sjuksköterska examen arbetade jag några år i Norge på en vårdavdelning inom allmän medicin. Här väcktes mitt intresse för akutsjukvård med tiden, då 90–95 procent av de inskrivna patienterna kom via akutmottagningen och intensivvårdsavdelningen, med mera. Här upptäckte jag ett ökat intresse för akutsjukvård, men lusten att röra mig utom sjukhusets fasta ramar fanns där, och inrikta mig på den prehospitala delen av sjukvården. Därför föll det naturligt för mig att söka specialistsjuksköterskaprogrammet med inriktning inom ambulanssjukvård.
Varför blev det Lunds universitet?
Hört positivt kring universitet, och generellt en god uppfattning av universitet.
Vad var ditt mål med utbildningen?
Målet med utbildningen för mig har varit att bredda min existerande kompetens, och specialisera mig inom detta området av sjukvården.
Är du nöjd med ditt utbildningsval och varför?
Ja, det är jag. Utbildningen har givit mig en bred kompetens och redskap att bemästra rollen som ambulanssjuksköterska. Studierna har dessutom bidragit till att jag fått ”fingret på pulsen” kring den senaste forskningen, behandling och riktlinjer inom den pre-hospitalsjukvården.
Vilka förväntningar har du på programmet du läser?
En hög akademisk nivå. Föreläsare som brinner för det de undervisar i. Att vi blir ”klädd på” till att ta rollen som specialistsjuksköterska när vi är färdigutbildade, och kunna uppfylla de krav som finns på oss – samt att vi får redskapen till att ge en högkvalificerad akutsjukvård prehospitalt.
Vilka moment uppskattar du mest i utbildningen och varför?
Helt klart VFU-perioden, då den ger möjlighet och tid för observation. Därtill även de praktiska momenten så som losstagning, immobilisering och simuleringsövningar. Samt andra samverkansövningar med övriga räddningstjänster, så som brandkåren.
Vad har varit den största utmaningen för dig under studierna?
Att ställa om mitt tankesätt från det intra-hospitala till den pre-hospitala verksamheten under VFU-perioden. Den växlande arbetsmiljön, till exempel den kalla mörka källaren där en avliden person hittas, till att vara först på plats vid större traumaolyckor där flera personer skadats och ha ansvaret som sjukvårdsledare. Därutöver har jag märkt hur krav på mina beslut, kompetens och kunskaper har skärpts, eftersom samhället ständigt utvecklar sig, ökade krav till vad vi som ambulanssjuksköterska ska kunna, och stigande förväntningar från patienterna till oss.
Har du något råd till blivande studenter på programmet?
Ta vara på tiden under VFU-perioden, använda era handledare för sparring, prata ofta tillsammans med dem före, under och efter ett patientuppdrag. Då detta efter min erfarenhet bidrar till en ökad förförståelse, lärande och minnet framåtriktat som student. Bilda eventuellt gärna mindre grupper i klassen för reflektion under VFU, där det finns rum för att dela svåra upplevelser eller dylikt som eventuellt kan ha uppstått eller med syftet att ha en öppen dialog/reflektion kring behandling, beslutstagande och agerande i olika vårmöten prehospitalt.