Catarina Nordander får 2,7 miljoner kronor för ett projekt som handlar riskerna med att arbeta med ultraljudsundersökningar. Catarina Nordander, överläkare och docent får anslagen för att ta fram en guideline om hur arbetet ska utformas i yrken som kräver långvariga statiska belastningar i skadliga arbetsställningar.
Per Odenrick, professor vid Institutionen för designvetenskaper får drygt 5,6 miljoner kronor för två projekt. Det ena handlar om teamarbete inom sjukvården och att undersöka hur läkarens roll och arbetsmiljö i teamet kan förbättras genom olika interventioner. Interventionerna skapas i samband med gruppdiskussioner bland läkarna om deras roll i teamen. Projektet är ett samarbete mellan Lunds Universitet och Karolinska Institutet i Stockholm. Det andra handlar om att ta fram en enkel databaserad metod för synergonomisk riskbedömning som kan användas av företagshälsovården. Det finns misstankar om att dåliga synförhållanden på arbetsplatser bidrar till både sjukskrivning och arbetssjukdomar. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska därför synförhållanden som kan påverka arbetsställningar riskbedömas.90 personer inom företagshälsovården kommer att utbildas i metoden som därefter testas på 750 arbetsplatser.
Professor Ulrike Nuber får drygt 3,5 miljoner kronor för att titta på nya behandlingsmetoder vid cancer i hjärnan, bindväv och skelett.
Nuber ska studera om man kan använda en behandling som är baserad på en speciell genetisk förändring. Den genetiska förändringen förekommer i särskild cancer i hjärnan, bindväv och skelett (sarkom). En grupp forskare ska i laboratoriemiljö genomföra försök med behandling. Om de lyckas går forskarna vidare med kliniska studier inom cancervården.
Joakim Pagels, docent vid Institutionen för designvetenskaper har fått drygt 3,5 miljoner kronor för ett projekt där anställda vid fem nanoteknikföretag ska bära utrustning, som mäter hur utsatta de blir för nanopartiklar.
Professor Stefan Schwartz vid Institutionen för laboratoriemedicin får drygt 3,5 miljoner kronor för att studera de årliga epidemierna som uppstår på grund av ständiga förändringar av influensaviruset.
Stefan Schwartz, får anslaget för att utveckla metoder för att i ett tidigt skede upptäcka nya virusvarianter och för att förstå hur dessa skiljer sig åt. Då blir det lättare att utveckla nya läkemedel.
Mer information:
Fakta om AFA Försäkrings forskningsstöd
AFA Försäkring satsar årligen cirka 150 miljoner kronor på forskning, utveckling och kunskapsförmedling som syftar till att förebygga ohälsa och arbetsskador både inom privat näringsliv, kommuner och landsting. Mer information om forskningsstödet finns på www.afaforsakring.se