Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Från Juridicum till FN i New York

Högt upp på 46:e våningen i FN:s högkvarter sitter lundaalumnen Olof Skoog. Det han ger tillbaka till sitt gamla lärosäte är sina erfarenheter och sin tid. Och den är dyrbar. Sedan i vintras är han Sveriges FN-ambassadör.

Olof Skoog med Chrysler Building i fonden

LUM har fått en halvtimme mitt på dagen när solen står som högst och utsikten är som bäst. På ena sidan breder East River ut sig och på den andra tornar New Yorks många skyskrapor upp sig.

Samma kväll öppnar Olof Skoog sitt hem för Lunds universitet och är värd för universitetets alumnevent. Och residenset på Park Avenue blir snabbt fullt av nya och gamla alumner.

Men just nu ska det handla om hur man tar sig från Juridicum i Lund till FN i New York.

– Det krävs hårt arbete, goda kontakter och lite tur!

Så utbildningen i sig betyder inte så mycket då?

– Nej egentligen inte. Social kompetens är viktig, betonar han.

Han har lärt sig av och jobbat nära personer som Hans Blix, Jan Eliasson och Carl Bildt. Men kanske lär man sig ändå mest när man tvingas ta eget ansvar. Olof Skoog berättar om det första uppdraget på tidigt 90-tal då han skickades till Havanna på Kuba som tredje ambassadsekreterare och alltiallo.

– Kommunismen hade fallit och i resten av världen var det lovande men oroliga tider – och alla andra på ambassaden hade semester. Det var några intensiva sommarveckor som jag lärde mig mycket på.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. Olof Skoog har dock aldrig har haft ett roligare jobb än det han har just nu som FN-ambassadör. Vart tjugonde år har Sverige en chans att komma in i FN:s inre säkerhetsråd och det är dags för ett sådant val i juni nästa år. För Olof Skoog handlar det om att jaga så många röster som möjligt för att inte besegras av Nederländerna eller Italien som är de länder Sverige tävlar med.

– En av oss kommer att slås ut och jag jobbar för att det inte ska bli vi, säger han.

Text & foto: Maria Lindh

Läs även:

På kontaktjakt i USA

LU bryter ny alumnmark i Washington DC