Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Cancerdiagnos genom analys av hårstrån lyfts på prestigefylld lista

Foto. Porträtt av tre forskare.
Hanna Isaksson har utvecklat en metod för att beräkna frakturrisk. Emma Hammarlund tittar på hårstrån för tidig cancerdiagnostik. Sang Hyun Pyo använder björkbark för bland annat smink. Foto: Johan Persson; Auraya Manaprasertsak och John Price

Varje år sedan 2019 ställer Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, samman en lista över aktuella svenska forskningsprojekt med potential att skapa nytta, 100-listan. I år kom nio forskningsprojekt från Lunds universitet med på listan.

IVA:s 100-lista lanserades i samband med dess 100-årsjubileum 2019. Urvalskommittén består av drygt 60 kvalificerade personer från akademi, näringsliv och offentlig verksamhet. 

I år lyfter IVA fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat ”Teknik i mänsklighetens tjänst - innovation genom tvärvetenskap”. I Totalt har 103 projekt från 22 olika högskolor och forskningsinstitut valts ut. Lunds universitet hade tredje högst antal projekt efter KTH och Chalmers. 

– Detta visar på vår bestående förmåga att bedriva forskning med stor potential för nyttiggörande. Vi är oerhört stolta över Lunds omfattande forskningskapacitet och vår förmåga att omvandla den till konkret samhällsnytta och kommersiella möjligheter, säger Niclas Nilsson, avdelningschef på LU Innovation, Lunds universitets innovationskontor.

Smink på björkbark

Forskningsprojekten vid Lunds universitet täcker en bredd av utmaningar, från halvledartillgång och förbättrad strokediagnostik till ökad rättssäkerhet i polisarbete. Till exempel har Hanna Isaksson vid LTH med kollegor utvecklat en ny metod för att beräkna benstyrka och frakturrisk genom att kombinera 2D-diagnostik med 3D-rekonstruktion av höftanatomier. Målet är att implementera teknologin kliniskt för tidig riskidentifiering. Sverige har idag världens högsta frekvens av benskörhetsrelaterade höftfrakturer, vilket kostar mer än 2 miljarder årligen och leder till en tredubblad risk för dödsfall.

Ett annat projekt leds av Sang Hyun Pyo vid LTH, som utvecklat biobaserade tensider från björkbark för användning i rengöringsprodukter och kosmetika. Björkbark är en naturresurs och biprodukt från den svenska massa- och skogsindustrin.

Geologiska metoder för cancerdiagnos

Emma Hammarlund vid Medicinska fakulteten leder en grupp, med bland annat Chalmers och Johns Hopkins University, som utvecklat en prototyp för tidig cancerdiagnos genom analys av hårstrån. Tekniken kombinerar geologiska metoder som används för att spåra avlägsna händelser i jordens historia med maskininlärning. Cancercellers högre ämnesomsättning gör att olika grundämnen omsätts fortare än i andra celler. Enligt Emma Hammarlunds hypotes kommer detta att synas som kemiska avtryck i hårstråna.

– En cancer som upptäcks tidigt minskar dödlighet och lidande – och sparar samhället mycket pengar, säger Emma Hammarlund.

Alla nio projekt från Lund på IVA:s lista 2024

Nio innovativa forskningsprojekt på Lunds universitet har fått erkännande för banbrytande karaktär och potential att skapa betydande framsteg inom sina respektive områden. De spänner över flera vetenskapliga discipliner. 

IVA-listan sammanställs genom en öppen ansökningsprocess för forskare och forskarteam inom tekniska och ekonomiska vetenskaper i Sverige.

Processen syftar till att identifiera projekt med stor potential för samhällsnytta och innovation. 

Samtliga länkar går till IVA:s webbplats.

Läs mer om listan med projekt från Lunds universitet på IVA:s webbplats.  

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.