Nytt år och nya föresatser. Nu ska det minsann bli andra bullar och vad skulle kunna hindra oss från att möta året i vältränad form, och kanske springa det där loppet? Men plötsligt har Gerdahallskortet legat orört i månader i plånboken. Sofia Bunke, lektor i idrotts- och motionspsykologi, menar att det gäller att ta reda på vad som får just dig att sluta träna – och hur du snabbast får tillbaka motivationen.
– Det är helt normalt att träna mindre under perioder, men om man blir väldigt besviken på sig själv och nedslagen av det, så blir det svårare att komma igen. Det gäller att vara snäll mot sig själv och planera för hur man ska komma igång igen, säger Sofia Bunke.
Det är dokumenterat att de flesta tränar mindre när det är stressigt på jobbet och tvärtom. Men bland dem som tränar kontinuerligt ett par gånger i veckan så fungerar det annorlunda. De lyckas istället hantera stressen genom träning.
– Det är svårt att svara på om man ska prioritera att gå iväg från jobbet och träna om man redan är stressad. Det kan leda till mer stress, eller tvärtom. Om man aldrig hinner träna trots att man vill, så behöver man fundera över sina prioriteringar i livet i stort.
Om man tillhör den skaran som planerar sin vecka på söndagskvällen så rekommenderar Sofia Bunke att man ritar in sina träningspass i kalendern också, det brukar underlätta vägen till gymmet.
Men de som hatade skolgympan och fortfarande inte vill träna alls – vad kan motivera dem att börja röra på sig?
– För motivationens skull är det avgörande att få bestämma själv – vad, när och hur man vill röra på sig. Därför behövs det en bredd av aktiviteter att välja på, alla kan inte se sig själva på Gerdahallen.
Alla vet att träning gör medarbetarna friskare. Ska chefen försöka få alla att motionera?
– Nej. Det kan bli rakt motsatt effekt eftersom känslan av att själv får bestämma är så avgörande när det gäller motivation. Men det är bra med förebilder på arbetsplatsen, ifall chefen och andra kollegor använder sin friskvårdstimme så spelar det roll. Att ge uppmuntrande kommentarer till de som går och tränar är också viktigt.
Vi drivs av både yttre och inre motivation när vi väljer att träna. Yttre motivation kan handla om att gå ner i vikt, bli starkare eller slippa ryggproblem. Den yttre motivation får oss ofta att sätta igång, men behöver kombineras med inre motivation för att fungera i längden.
– Den inre motivationen fungerar bäst långsiktigt. Den uppnår man när man njuter i stunden av aktiviteten, när man vill motionera för att man gillar det man gör och vill göra det igen. Därför gäller det att hitta något man trivs med.
På LU får vi träna en timme i veckan på arbetstid. Förutom friskvårdstimmen så har vi friskvårdspeng – 1870 kronor per år. Ändå är det många som inte utnyttjar förmånerna. Kanske är det också otydligt vad man får använda sin friskvårdstimme till.
– Promenad ute i dagsljuset, med eller utan kollega, är något som man absolut kan använda sin friskvårdstimme till, säger Elisabet Ekenstam, som arbetar med psykosocial arbetsmiljö på LU.
Text: Jenny Loftrup
Foto: Gunnar Menander