Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hon blir Teaterhögskolans första doktor inom kostym

Fotografi på två kroppar i gula kläder.
"Mitt konstnärliga forskningsprojekt handlar om att hitta styrka i olikheter". Det säger Charlotte Østergaard.

Kan en klädnad, kostym eller dräkt förändra en berättelse? Den frågan har Charlotte Østergaard försökt besvara. Nu disputerar hon – och blir Teaterhögskolans första doktor inom forskningsfältet kostym.

I många teatersammanhang uppfattas kostymer ofta som visuella element som stöder en dramaturgisk berättelse eller koreografisk struktur. Charlotte Østergaards har i sin avhandling i stället studerat kostymer som aktiva kreativa partners. 

– Kostymerna blir rum för att utforska och utmana hierarkier mellan människor. Med det här projektet bidrar jag med ny kunskap om hur kontroll och hierarkiska strukturer kan ersättas med närvaro, lyhördhet och flexibilitet när människor arbetar tillsammans, säger Charlotte Østergaard.

Charlotte Østergaard är den första personen vid Teaterhögskolan, Lunds universitet, att doktorera inom forskningsfältet kostym.

– Och jag är faktiskt även den första i mitt hemland Danmark, säger Charlotte Østergaard.

Charlotte Østergaard har i sin studie undersökt kostymerna som en kreativ kraft och hur de kan påverka samspelet mellan människor och textilier inom scenkonst.

– Vi lever i en tid där olikheter ofta ses som barriärer. Mitt konstnärliga forskningsprojekt handlar om att hitta styrka i olikheter. Vad händer när kostymer tas ut ur teaterrummet och blir till konstnärliga upplevelser som man delar med andra människor? Vad händer när kostymer blir ett ramverk för medskapande, delad förundran och nya relationer och gemenskaper, säger Charlotte Østergaard.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.