Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Osäkra pandemimodeller bidrar till förståelse

Sedan covid-19-pandemins start har flera modeller utvecklats för att förutse spridning av viruset, dödsfall och sjukvårdsbelastning i Sverige. Nu har forskare på uppdrag av Folkhälsomyndigheten sammanställt och utvärderat modeller av covid-19. Rapporten visar att pandemimodeller bidrog till förståelse för pandemins utveckling, men pekar också på brister.

På uppdrag av Folkhälsomyndigheten har forskare vid Lunds och Linköpings universitet tagit fram rapporten ”Sammanställning och utvärdering av modeller för pandemiprediktion i Sverige under 2020”. Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet har också medverkat. Anna Jöud, är en av de forskare från Lunds universitet som medverkat i utvärderingsarbetet:

–  Vi har utvärderat 22 av de modeller som tagits fram av svenska och internationella forskare, Folkhälsomyndigheten och andra svenska myndigheter för prediktion av spridning pandemin, säger Anna Jöud, docent vid Institutionen för laboratoriemedicin.

Forskarna bakom rapporten menar att flera av prediktionsmodellerna bidrog positivt till förståelsen av hur pandemin utvecklade sig och att de var till nytta för planeringen av åtgärder. Samtidigt visar granskningen återkommande brister hos många av modellerna.

–  Bland annat är det i flera fall oklart vilka data som har använts och vad syftet egentligen har varit med underlagen. Det är viktigt för mottagaren att detta är tydligt så att man kan fatta beslut baserat på modellerna i den mån det går, säger Anna Jöud.

Bara ett fåtal av de publicerade modellerna hade utvärderats med avseende på hur väl prediktionen stämde överens med hur det blev i verkligheten. I rapporten presenterar forskarna rekommendationer om hur arbetet med epidemiologisk modellering kan utvecklas för att öka transparens och därmed användbarheten.

Länk till pressmeddelande: https://news.cision.com/se/linkopings-universitet/r/pandemimodeller-var-osakra-men-bidrog-till-forstaelse,c3353477

Rapporten: ”Sammanställning och utvärdering av modeller för pandemiprediktion i Sverige under 2020”, Anna Jöud, Philip Gerlee, Armin Spreco, Toomas Timpka, 2021.
 

anna jöud. foto.

Anna Jöud, docent i epidemiologi vid Institutionen för laboratoriemedicin, är en av forskarna som på uppdrag av Folkhälsomyndigheten har tagit fram rapporten ”Sammanställning och utvärdering av modeller för pandemiprediktion i Sverige under 2020”.

Kontakt: +46 46 17 57 98, anna [dot] joud [at] med [dot] lu [dot] se (anna[dot]joud[at]med[dot]lu[dot]se)

Länk till Anna Jöuds profil i Forskningsportalen

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.