Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

ERC Synergy Grant för utveckling av skräddarsydda stamcellsbehandlingar

Malin Parmar, porträtt, fotografi. Foto: Tove Smeds
– Vårt mål är att ta stamcellsterapin vidare genom att modifiera och anpassa celler efter patientens behov, säger Malin Parmar. Foto: Tove Smeds

Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap, tilldelas tillsammans med tre forskare i Italien och Danmark, prestigefulla ERC Synergy Grant på 10 miljoner euro. Målet för de fyra forskarna är att utveckla skräddarsydda nervceller från stamceller för cellterapi vid Parkinsons sjukdom eller Huntingtons sjukdom.

Grattis! 
– Tack, det känns väldigt roligt av många anledningar! Dels är det mycket pengar under lång tid för att utveckla projekt som jag tycker om och brinner för, dels är det fantastiskt roligt att samarbeta med de medsökande forskarna, säger Malin Parmar.

Vad är det ni ska göra?
– De stamcellsbehandlingar för hjärnans sjukdomar som utvecklas i dag går ut på att transplantera celler skapade från stamceller för att ersätta funktionen av de hjärnceller som gått förlorade på grund av neurodegenerativa sjukdomar. Målet är att de transplanterade cellerna ska fungera lika bra som de som normalt finns i hjärnan. Hittills har strategin byggt på att alla patienter får likadana celler, det vill säga att en och samma cellprodukt ska användas till alla patienter med samma sjukdom. Men neurodegenerativa sjukdomar är heterogena och komplexa, vilket betyder att stamcellsbehandlingar i framtiden bör ta hänsyn till detta för att vara maximalt effektiva för så många individer som möjligt.

– Vi vill nu utveckla helt nya koncept inom stamcellsbehandlingar. Alla patienter är olika och vi vill därför utveckla sätt att skräddarsy celler och stamcellsbehandlingarna för sjukdomar i hjärnan, och vi har i projektet fokus på Parkinsons sjukdom och Huntingtons sjukdom, säger Malin Parmar. 

Jenny Emneus. Elena Cattaneo, Malin Parmar och Annalisa Buffo. Foto: Privat
Anslaget från ERC tilldelas Jenny Emneus. Elena Cattaneo, Malin Parmar och Annalisa Buffo. Foto: Privat

I det projekt som nu får finansiering av Europeiska forskningsrådet ERC, vill hon tillsammans med de andra forskarna i ännu högre grad utnyttja stamcellernas enorma potential och kombinera den med genredigering och nya molekylära tekniker. Målet är att utveckla individanpassade och mer effektiva stamcellsbehandlingar som utgår från respektive sjukdom, vilken subgrupp och fas i sjukdomen patienten befinner sig i och som även kan anpassas utifrån variationer mellan olika individer. 

– Vårt mål är att ta stamcellsterapin vidare genom att modifiera och anpassa celler efter patientens behov. Det kan bland annat innebära att man utvecklar en cellterapi med flera förändringar i olika kombinationer. Ett sådan förändring kan vara celler som är resistenta mot själva sjukdomsprocessen, en annan kan vara att transplantera olika typer av celler i en kontrollerad mix, eller att celltyper aktiveras i transplantatet baserat på hur sjukdomen utvecklas, säger Malin Parmar. 

ERC Synergy Grant

ERC Synergy Grant är ett bidragsprogram som stöder forskargrupper som arbetar I synergi för att ta itu med stora forskningsproblem.  ERC Synergy Grant ska stödja forskare att sammanföra olika färdigheter, kunskaper och resurser för att uppnå framsteg genom korsbefruktning av vetenskapliga discipliner, nya produktiva forskningspunkter eller nya metoder och tekniker. ERC Synergy Grant är en del av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa. Malin Parmar har tidigare tilldelats ERC Starting Grant och ERC Consolidator Grant.

Forskarna bakom projektet Custom-made neurons for cell therapy in Parkinson’s and Huntington’s disease:
    •    Elena Cattaneo, projektledare och professor vid Università degli Studi di Milano
    •    Malin Parmar, professor vid Lunds universitet 
    •    Annalisa Buffo, professor vid Università degli Studi di Torino 
    •    Jenny Emnéus, professor vid Technical University of Denmark

Länk till ERC:s pressmeddelande

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.