Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskning om regnskog, dödskaféer och koldioxidlagring under havsbottnen får hållbarhetspris

Universitetshuset, en jordglob, en pokal och en människa. Illustration
Jesica López forskning om den hotade regnskogen i Amazonas tilldelas årets hållbarhetspris Agenda 2030 Award. Illustration: Catrin Jakobsson

Jesica López tilldelas hållbarhetspriset Agenda 2030 Award för sin forskning om Amazonas hotade regnskog. Även koldioxidinfångning samt vård i livets slutskede och dödskaféer uppmärksammas i årets upplaga.

När Forskarskolan Agenda 2030 vid Lunds universitet skulle utse årets vinnare i Agenda 2030 Award stod styrgruppen inför ett svårt val mellan många kvalificerade bidrag. Årets pris går till Jesica López, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, som i oktober 2024 disputerade med en doktorsavhandling om hur växande boskapshantering hotar regnskogen i den colombianska delen av Amazonas.

Viktigt med samarbeten

Studien är gjord mot bakgrund av att regnskogar bränns ned och förvandlas till betesmark – vilket förstör känsliga ekosystem med särskilt rik biologisk mångfald. Det minskar också skogens förmåga att binda koldioxid och skydda mot globala klimatförändringar. I sina fältstudier förde Jesica López samman bönder, beslutsfattare och urbefolkning för att diskutera problem och hitta nya lösningar.

– Jag är så glad att våra viktiga ekosystem får den här uppmärksamheten. Det är gemensamma ansträngningar som ligger bakom forskningen, så priset visar också hur viktigt det är med samarbeten, säger Jesica López.

Två hedersomnämnanden

Ytterligare två forskningsprojekt får hedersomnämnanden. Dessa går till Jamie Woodworth vid Medicinska fakulteten och Lina Lefstad vid Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling (LUCSUS). Som masterstudent i Lund startade Jamie Woodworth så kallade dödskaféer som ett svar på sin egen klimatoro. Dödskaféerna blev en plats att diskutera livet och döden. Som doktorand har hon undersökt vård i livets slutskede och hur besparingar i välfärden leder till ökad belastning för anhöriga, särskilt för kvinnor.

Lina Lefstad undersöker den uppmärksammade metoden CCS där koldioxid fångas in och lagras, exempelvis under havets botten. Hon forskar kring rättvisefrågor kopplade till sådan teknik och visar också att det paradoxalt nog kan vara fossilindustrin som sitter på nyckeln till den tekniska lösningen.

Porträttbild av tre kvinnor. Foto
Jamie Woodworth, Jesica López och Lina Lefstad. Foto: Sara Håkansson

Presenterar forskning på Hållbarhetsveckan

Jesica López, Jamie Woodworth och Lina Lefstad presenterar i korthet sin forskning i samband med prisutdelningen den 7 maj under Hållbarhetsveckan i Lund. Priset delas ut av Forskarskolan Agenda 2030 i samarbete med företaget Duni Group, som sponsrar ett vinnarstipendium om 25 000 kronor. 

– För fjärde gången delas Agenda 2030 Award ut. Stipendiaten valdes ut bland ett stort antal högt kvalificerade nomineringar och inriktningen på den forskning som prisas visar återigen att vårt universitet är en verkligt global aktör på området hållbar utveckling, säger Markus Gunneflo, koordinator för Forskarskolan Agenda 2030.

Läs mer om forskningen 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.