–Till skillnad från vad många tror är detta ingen ljusskygg verksamhet som stater och konsultfirmor gömmer undan. Tvärtom har medborgarskapet blivit en vara bland andra på marknaden, för de som har väldigt gott pengar det vill säga, säger Sara Kalm statsvetare som tillsammans med kollegan Magdalena Bexell forskar om den globala industri där länder erbjuder medborgarskap eller uppehållstillstånd i utbyte mot investeringar.
Processen påminner nästan om en husaffär. Köparen tar del av ett prospekt där medborgarskapets värde bedöms utifrån passets gångbarhet, utbildningsrankningar, social trygghet och livsstil i det aktuella landet.
Andra säljargument är snabb och smidig hantering av ansökan om medborgarskapet och att investeraren inte behöver uppfylla samma kriterier som andra som ansöker om medborgarskap. Marknadsföringen uppmanar kunderna att se det som en investering i familjens framtid.
–På samma som aktiesparare uppmanas sprida risker i sin aktieportfölj säljs medborgarskap som ett sätt att gardera för olika framtidsscenarios, säger Magdalena Bexell.
Förenligt med rådande EU-lagar
Enligt en uppskattning från 2018 har 65 procent av världens ultrarika (de med en förmögenhet på minst 30 miljoner dollar) dubbelt medborgarskap eller var på väg att skaffa ett.
Försäljningen hamnade i rampljuset på ett mindre fördelaktigt sätt i samband med Rysslands invasion av Ukraina, när det blev klart hur många ryska oligarker som har medborgarskap i Europa.Verksamheten fick också dåligt rykte och förbjöds på Cypern efter korruptionsskandaler där pass sålts till ryska och kinesiska oligarker, vilket gav dem tillgång till EU. Men på Malta och i Österrike fortsätter handeln. I oktober förra året gjorde EU-domstolen ett utlåtande om att Maltas så kallade Gyllene pass – som kräver en donation på minst 600 000 euro plus ett fastighetsköp – kunde vara förenligt med EU-lag.
Förutom Malta och Österrike inom EU så säljer, Turkiet, Jordanien och Egypten medborgarskap, liksom ett antal önationer i Karibien. För vissa små länder är medborgarskapsförsäljningen en viktig del av landets inkomster.
–Länderna laborerar med summan och man bjuder under varandra. Det kan exempelvis bli billigare att köpa ett medborgarskap i den karibiska ö-världen efter en svår orkan, säger Sara Kalm.
Ett medborgarskap på en karibisk ö eller i Turkiet och Egypten kostar 200 000 euro, det vill säga en summa som fler än världens allra rikaste klick har råd med. Forskarna menar att vissa lite lägre summor attraherar även andra än världens allra rikaste människor.
–Det började som ett elitfenomen men fenomenet har blivit större. Och i medborgarskapsindustrins intresse ligger så klart att den ska växa, säger Magdalena Bexell.
En handfull stora aktörer sköter försäljningen av medborgarskap på uppdrag av stater. Deras kontor finns där köparna bor – nära de rika eliterna i Kina, Ryssland och Iran, men också i länder som Frankrike, Storbritannien och USA.
–När det blir oroligt här i väst, som exempelvis när Brexit infördes eller som nu när Trump kommit till makten, märks det att intresset ökar för att gardera sina tillgångar med hjälp av medborgarskap i andra länder, säger Sara Kalm.
Passen ökar ojämlikhet
Länder som säljer medborgarskap trycker på att de gör mycket bakgrundskontroller av köparna och att ett fläckfritt förflutet är ett krav. Detta är centralt i deras marknadsföring.
–Men hur pass mycket bakgrundskoll som görs kan man verkligen fråga sig. Den i Sverige efterlyste Kurdiske räven är ju skyddad av sitt turkiska medborgarskap, säger Magdalena Bexell.
Kriminalitet och säkerhet är ett starkt argument mot försäljning av medborgarskap, men lika viktigt är rättviseargumentet, menar forskarna:
–Detta är ju ett sätt att öka ojämlikheten. Vissa människor får tillgång till nya marknader, andra banksystem etc. Eliten kan lösgöra sig från specifika platser. Man kan ställa till med ett Brexit och sedan dra sig undan till ett annat land, slippa bli berörd av världen, säger Sara Kalm.