Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vildare skogar – bra för både planeten och människan

Bild på älg i vildvuxen skog.
Studien visar att ett rewilding-inspirerat skogsbruk har flera fördelar, bland annat för den biologiska mångfalden. Foto: Salinger/iStock

Att låta naturen på egen hand sopa igen spår efter mänsklig framfart, så kallad rewilding, har flera fördelar. Ekosystemens motståndskraft blir bättre, den biologiska mångfalden ökar och samspelet mellan natur och samhälle gynnas. Det visar en ny studie från Lunds universitet.

Rewilding, eller återförvildande, är en metod som bland annat syftar till att återetablera djur- och växtarter som försvunnit från ett visst område. I en ny studie har ett forskarlag, lett från Lund, undersökt hur metoden påverkar jordens skogar. Forskarna har studerat skogar som i olika utsträckning får sköta sig själva fram till avverkning. En rad parametrar har studerats. Dessa har sedan jämförts med skogar som sköts med traditionella förvaltningsmetoder.

– Vi utforskar begränsningarna med konventionella skogsbruksmetoder, såsom intensiv skötsel av monokulturella plantager där bara en trädart odlas. I stället presenterar studien ett skogsbruk inspirerat av rewilding som alternativ för att återställa ekologiska processer och förbättra skogslandskapens resiliens och hållbarhet globalt, säger Lanhui Wang, forskare i naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet.

Flera fördelar

Forskarna menar att de nya resultaten utmanar det nuvarande skogsbruket som främst fokuserar på kortsiktiga ekonomiska vinster och förenklade skogsekosystem. I stället föreslår de en strategi inspirerad av rewilding. Fördelarna är flera. En förvildad skog innebär bland annat ökad koldioxidlagring och biologisk mångfald samt förbättrad social-ekologisk resiliens.

– Genom att främja skogar som är mer anpassningsbara till klimatförändringar kan rewilding-inspirerat skogsbruk bli en väg för att bevara naturen och stödja människans välbefinnande i antropocen, säger Lanhui Wang.

Bild på visenter i polsk skog.
Betande visenter i Białowieżaskogen, Hajnówka, Polen. Foto: Franczesko Genelli/Wikimedia Commons

Studien erbjuder konkreta strategier som kan användas på flera nivåer – från lokal skogsförvaltning till globala policyramverk. Genom att erbjuda praktiska riktlinjer – till exempel kring främjandet av naturlig återväxt, återinförandet av nyckelarter och assisterad migration – fungerar studien som praktisk vägledning. En sådan guide kan bli användbar för beslutsfattare, markförvaltare och naturvårdande instanser som strävar efter att återställa ekosystemens integritet och hållbarhet.

– Genom att gå från produktivitetscentrerade metoder till ekologisk hållbarhet kan samhället uppnå varaktiga miljömässiga, ekonomiska och sociala fördelar. Vår studie hjälper samhällen och beslutsfattare att ta informerade beslut för en hållbar framtid, säger Lanhui Wang.

Förutom Lunds universitet har följande lärosäten deltagit i arbetet: Chinese Academy of Sciences, University of Copenhagen, University of Augsburg, Aarhus University.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften One Earth”Transforming forest management through rewilding: Enhancing biodiversity, resilience, and biosphere sustainability under global change”

Bild på manlig forskare i växthus.

Kontakt

Lanhui Wang

Forskare i naturgeografi och ekosystemvetenskap

lanhui [dot] wang [at] nateko [dot] lu [dot] se (lanhui[dot]wang[at]nateko[dot]lu[dot]se)

Profil i forskningsportalen

Studien i korthet

  • Skogar är viktiga för biologisk mångfald och klimatstabilitet men intensivt skogsbruk och klimatförändringar hotar deras motståndskraft.
  • Studien ifrågasätter nuvarande skogsbruksmetoder som fokuserar på ekonomisk vinst.
  • Genom rewilding-inspirerade metoder, som att återinföra nyckelarter och främja naturlig återväxt, går det att stärka biologisk mångfald och förbättra ekosystemens stabilitet och kolinlagring.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.