Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Glitter, glamour och klädberg

Nyår. Folk dansar och festar
Foto: Katrin Bolovtsova/pexels

Nyårsafton är en av de få tillfällen då vi verkligen kan ta ut svängarna med vår klädsel, oavsett om det är till en stor fest eller en liten bjudning. Modevetaren Emma Severinsson berättar om bakgrunden och den mörkare sidan av nyårsmode.

– Nyår är lite unikt. Då finns det utrymme för att ta i lite extra. Modemagasinen har alltid guider som “Så glittrar du på nyår” eller “Passa på att klä dig i nästa års mode”, säger modevetaren Emma Severinsson.
 
Hon tillägger att när vi klär upp oss till traditionella tillställningar som bröllop håller många "tillbaka lite” medan nyårsafton istället ses som en chans att ha mer extravaganta outfits.
 
– Dessutom har de andra tillfällena ofta en snävare klädkod. På bröllop ska man inte överglänsa bruden och på midsommar är det ofta sommarromantiska klänningar som gäller.

1800-talets nyårsbaler satte trenden

Historiskt sett har nyårsfirandet länge varit ett tillfälle med ett visst mått av extravagans och lyx. Förebilden var de stora nyårsbalerna på 1800-talet, där adeln och de rika visade upp sina vackraste och lyxigaste kläder. Denna tradition spred sig till medelklassen och efter andra världskriget blev nyårsfirandet sedan alltmer lyxigt för att kulminera vid millennieskiftet.
 
Men medan glitter, silver och paljetter alltid har varit en del av nyårsmodet, har kläderna följt tidens mode. 
 
– På 20-talet var det raka flapper-klänningar som gällde, på 50-talet insvängda midjor och på 80-talet stora axelvaddar. I år tycker jag mig se att det är silverglans, snövitt och transparens som gäller, säger Emma Severinsson.

Nyårsmodets mörkare sida

Men nutidens lyxiga nyårsmode har en mörkare sida. Konsumtionen av kläder har ökat drastiskt sedan år 2000, och många vill ha något nytt att bära på nyårsafton. 
 
– Här ser företagen sin chans att sälja, vilket har lett till en ökning av ultrafast-fashion, där kläder produceras snabbt och billigt, på bekostnad av miljön och arbetsförhållandena för de som syr kläderna, säger Emma Severinsson.
 
Modejättar som Shein pressar priserna genom att använda billiga och miljömässigt ohållbara tyger och genom att pressa sömmerskorna att sy upp till 500 plagg om dagen.
 
Emma Severinssons säger att egentligen borde vi inte köpa nya kläder alls.
 
– Det produceras alldeles för mycket kläder idag som slutar i klädberg ibland annat Ghana. Men om vi vill ha eller behöver något nytt, är det alltid bättre att köpa second hand.
 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.